fallback

#ДАНСwithme vol.24

Десетки хиляди протестиращи изпълниха разстоянието между Орлов мост и хотел "Плиска"

22:20 | 07.07.13 г. 4

Десетки хиляди протестиращи срещу правителството изпълниха софийските улици за 24-ти пореден път. Множеството традиционно се събра пред сградата на Министерски съвет в 18:30, като недоволните граждани останаха при т.нар. Ларго близо час и тридесет минути.

Протестиращите носеха плакати с лозунги „Революция”, „Това не е протест, това е процес”, „България каза: Орешарски върви си” и други. Недоволните развяваха български знамена и скандираха "Мафия!" и "Оставка!".

Сградата на правителството бе със заграждения и около нея имаше засилено полицейско присъствие. Кордони на специализирани полицейски сили пазеха входа на президентството и на бившия Партиен дом.

Шествието тази вечер промени обичайния си маршрут - Народното събрание, през Орлов мост, към централите на партии. Недоволните продължиха по бул. "Цариградско шосе" в посока хотел "Плиска". Малко след като достигнаха спирката на градския транспорт на Окръжна болница, те се върнаха обратно към Орлов мост.

Малобройна група протестира пред президентството срещу петъчното изявление на президента Росен Плевнелиев към нацията. Гражданите държаха плакати с надписи: „Плевнелиев, ти си обикновен говорител на ГЕРБ”, „Двуличен си, но нито едно от лицата не е на държавен глава”, „Плевнелиев върти бизнеса си, а не държавата”. Протестиращите свиреха със свирки и носеха български знамена.

По-рано през деня няколкостотин души се събраха на контрапротест в защита на правителството на Пламен Орешарски. Присъстващите издигнаха лозунга - "Като нямаме президент, нека да работят правителство и парламент". Проявата беше под надслов "Шанс за Орешарски, шанс за България" и традиционно се провежда пред пилоните на НДК. На друг лозунг пишеше: "Каним всички мислещи безплатно. Ние не сме егоисти. Ние мислим за цяла България".

Хората носеха български знамена. От микрофон всеки можеше да заяви позицията си защо е на протеста. Присъстващите се обединиха, че започват подписка за отстраняването на президента Росен Плевнелиев за това, че зае позиция срещу правителството и парламента.

Всичко за протестите четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
fallback