fallback

Депутатите прекратиха предсрочно мандата на шефа на здравната каса

Пламен Цеков не се съгласи с отправените му обвинения и определи бюджета на касата като стабилен и балансиран.

11:53 | 04.07.13 г. 2

Народното събрание реши мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков да бъде предсрочно прекратен. Гласуването и дебатите протече при отсъствието на депутатите от ГЕРБ. 

Прекратяването на мандата на Цеков беше одобрено от 104-ма народни представители. В залата присъстваха 125-ма депутати. 

От месеци съсловните и пациентски организации настояват Цеков да подаде оставка заради новите методики за разплащане с болниците и лекарите и за заплащане на медицинските дейности и изделия. Искането им беше подкрепено от здравния министър Таня Андреева, която обвини шефа на касата в непрозрачност и нежелание да води диалог със здравното министерство, както и в раздуване на щата в касата и безконтролно харчене на средства.

В последните седмици народните представители от Коалиция за България и ГЕРБ влязоха в задочен спор за основанията да се иска оставката на Пламен Цеков, както и за състоянието на здравната каса. „Червеният“ Илия Баташки алармира преди дни, че финансовото състояние на касата е "доста лабилно", а резервът й се е стопил до 250 млн. лева от 1,4 млрд. лева преди 3 години.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова, която беше последният здравен министър в правителството на ГЕРБ, защити Цеков и обвини сегашният министър Таня Андреева в политическа чистка.

Вчера обаче Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите обвини Надзорния съвет на касата в опит за подмяна на документи и манипулации на протоколи от заседанията. Таушанов посочи, че е уведомил служебният министър Николай Петров за нарушенията.

По време на дебата в парламента народните представители се обединиха около мнението, че преразходът за лекарства и болнична дейност застрашава стабилността на здравната система. Според народните представители пациентите нямат достъп до адекватна медицинска помощ, като са принудени да се "разболяват по график", както се изрази зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя обвини Пламен Цеков и в политическа мисия - да докара до банкрут здравната система.

Депутатът от Коалиция за България Емил Райнов подчерта, че трима министри са имали проблем с комуникацията с Пламен Цеков – през февруари писмо му е писала Десислава Атанасова, след нея служебният министър проф. Николай Петров също го е призовавал от парламентарната трибуна да си изпълнява задълженията, а сега и Таня Андреева настоява за оставката му.

Тунчер Кърджалиев от ДПС допълни, че въведената методика, с която се лимитира дейността на болниците, се е оказала неудачна за всички, а за някои лечебни заведения дори пагубна. „Регулация е допустима, но не и краен лимит, особено по отношение на диагнози“, коментира той.

Недостигът на направления в извънболничната помощ се превърна в нарицателен образ за неефективност и абсурдност на българското здравеопазване, каза още Кърджалиев и допълни, че системният отказ за предоставяне на информация е довел до неясноти за финансовия статус на касата.

„Тръгнаха слуховете за липса на средства и има хипотеза за спиране на разплащанията заради сигнали от болнични мениджъри. Такъв сигнал има и в сегашната здравна комисия, от народен представител от ГЕРБ“, коментира народният представител.

Йорданка Йорданова от Коалиция за България посочи, че е нереално ниска сумата, заложена за лечение на онкоболните. Неактуализираните цени на клиничните пътеки пък са довели до спад в качеството на лечението, тъй като то изостава от стандартите, а това е предпоставка за възникване на напрежение между пациенти и медицинския персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
fallback