fallback

Поредна вечер #ДАНСwithme

За втора вечер край НДК в София се провежда контрапротест в подкрепа на правителството

20:41 | 27.06.13 г. 11

За поредна вечер хиляди хора се събраха в центъра на София на шествие с искането за оставката на правителството. Хората започнаха демонстрацията от пл. “Независимост” пред Министерския съвет и продължиха с шествие към Народното събрание и Орлов мост към Националния дворец на културата (НДК).

Протести срещу правителството се провеждат в още градове от страната, сред които Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и други.

Същевременно в столицата за втора поредна вечер се провежда и демонстрация в подкрепа на кабинета Орешарски. Участници в демонстрацията са уточнили за БНР, че тя ще бъде по-масова в утрешния ден и в събота.

Контрапротестът няма маршрут и е локализиран в района на НДК. Участниците в него настояват да се даде шанс на кабинета да работи и организират подписка в подкрепа на правителството.

Днес в Брюксел премиерът Пламен Орешарски заяви, че не смята да подава оставка, докато има подкрепата на парламента. Той отрече вчера да е намеквал за евентуална оставка заради поведението на парламентарната група на “Атака”, която не дойде на редовното парламентарно заседание и то се провали.

Същевременно стана ясно, че от следващата седмица временната парламентарна комисия за изработването на нов Изборен кодекс ще започне обсъждането на 11 основни теми по предложение на гражданските организации.

Сред предложенията са създаването на изборна администрация, която не е партийна, а експертна, въвеждането на мажоритарен елемент във вота, както и равнопоставеността на всички участници в изборите.

Към временната комисия ще работи обществен съвет с авторитети и експерти по изборно законодателство, бивши конституционни съдии и представители на гражданските организации с опит в наблюдението на изборите.

Председателят на временната комисия Мая Манолова обаче отказа да обвърже промените на Изборния кодекс с евентуална оставка на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
fallback