fallback

Група партии призовават за оставка на кабинета до 15 юли

Президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември, искат извънпарламентарни формации

15:50 | 26.06.13 г. 7

В петък (28 юни) премиерът Пламен Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли. За това настояват „Движение България на гражданите”, „Демократи за силна България“, „Зелените“, Народна партия „Свобода и достойнство” и „Синьо единство“ в съобщение до медиите.

Десните формации посочват четири основни стъпки за излизане от кризата.

В документа, озаглавен "Четири стъпки за излизане от политическата криза", петте формации заявяват, че поемат ангажимент съвместно с гражданското общество да изработят платформа на единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България.

Те предлагат парламентарните политически сили незабавно да заявят, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание, президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември т.г. Докато се разпусне, Народното събрание да приеме и промени в Изборния кодекс, искат още десните.

Според тях държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство. А правителството на Орешарски е неспособно да формулира общественоприемлив план за излизане от политическата криза.

В страната вече има не само правителствена, но и парламентарна криза, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него единственият изход от ситуацията са предсрочни парламентарни избори.

„Единственото, което може да направи този парламент, е в дневния ред да има една единствена точка. Това са промени в Изборния кодекс и бързо насрочване на парламентарни избори. Има много проблеми, които трябва да бъдат решавани, а те могат да бъдат решавани само когато има силна изпълнителна власт, широка обществена подкрепа и парламент, който работи с конструктивен диалог”, посочи Цветанов.

Той беше категоричен, че не бива да има политика на високомерие, омраза и реваншизъм.

Още политически новини четете в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
fallback