fallback

Радан Кънев оглави ДСБ

Бившият лидер на партията Иван Костов очерта обединението с другите десни сили като основно предизвикателство пред новото ръководство

15:32 | 23.06.13 г. 9

Националният съвет на ДСБ избра Радан Кънев за лидер на партията, след като Иван Костов подаде оставка. Кънев е избран с 459 гласа “за”, 12 гласа "против" и 6 - "въздържал се", съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

Днес партията се събра на Национален съвет, на който досегашният лидер на тъмносините Иван Костов изнесе доклад и официално подаде оставка. Самият той посочи Кънев като свой наследник.

Радан Кънев беше зам.-председател на ДСБ до изборите на 12 май. След вота цялото ръководство на партията подаде оставка, след като не успя да прескочи 4-процентовата бариера и да влезе в парламента.

Иван Костов отчете провала на ръководството на партията на предсрочния вот и отдалечаването от десния избирател.

“Имам лична вина”, каза той и допълни, че не спрял мафията, защото не са му достигнали умения и време. “Давахме си сметка, че сме много слаби на този фронт и затова възлагахме надежди на членството вНАТО и Европейския съюз (ЕС), но те не се оправдаха. Отделни правителства в НАТО и ЕС подкрепят "своите негодници" у нас”, посочи той.

Костов очерта като предизвикателство пред новото ръководство на ДСБ обединението с другите десни партии в силен десен реформаторски блок, който да отнеме властта от мафията и да я върне на гражданите, съобщи БНР.

“Вече сме в период, в който можем да очакваме ескалиране на политическите рискове на правителствена и парламентарна криза. Сигурен съм, че ако политическата нестабилност продължи и ескалира в нова криза, това така ще разбие българската икономика и социално-защитни мрежи, че протестиращите ще понесат основните щети на катастрофата. След определен срок политическата криза ще предизвика икономическа, финансова и банкова криза в страната. Убеден съм, че протестиращите усещат тези опасности, усещат, че трябва да се спасява не енергетиката, БДЖ, пенсиите и Бойко Борисов от убийство в ареста, а трябва да се спасява българското общество и държава”, посочи Иван Костов в речта си.

По думите му БСП, ДПС, „Атака” и ГЕРБ са далеч от исканията на хората, но близки помежду си. „Никой от тях  не може да посочи решения на кризата. У нас няма политически диалог, той е подменен със скандали", каза още Костов.

“ДСБ е общността на хората, които не се продават и не се предават”, коментира на Националния съвет Петър Москов, също бивш зам.-председател.

Той допълни, че трябва да се изградят институции, които се издържат от данъците и да служат на гражданите.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
fallback