fallback

#ДАНСwithme не стихва

За девета поредна вечер хиляди хора излязоха на мирно шествие с искане за оставката на кабинета

21:00 | 22.06.13 г. 45

За девета поредна вечер хиляди хора се събраха на мирно протестно шествие в столицата с искане за оставка на правителството, смяна на политическия модел и бързи промени в Изборния кодекс.

Шествието тръгна от площад “Независимост” пред Президентството и Министерския съвет, премина по бул. “Цар Освободител” към Народното събрание и пред Орлов мост към Националния дворец на културата.

Протестиращите носят български знамена и флагове на Европейския съюз, както и плакати „Контрадемокрация – това е философията на гражданите срещу вас – политиците”, „Полицията е с нас, преговаряме с армията” и други.

Някои от недоволните носят маски на „Aнонимните” и развяват пиратско черно знаме. Други пък са избрали маски на тигри, които държат надписи „in lumpen veritas”. 

Заедно с плакатите за оставка на правителството има и такъв с портрета на Мона Лиза, на който лицето е заменено с това на лидера на БСП Сергей Станишвев. На плаката пише: „Аз преживях личен катарзис“.

Протестните митинги и шествия в страната започнаха миналия петък след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Въпреки че изборът беше отменен от Народното събрание, недоволството не стихва.

През целия път от Министерски съвет участниците в шествието аплодираха органите на реда и им подаряваха бутилки с вода. Униформените за втора поредна вечер носят жилетки, на които пише „Антиконфликт”.

Междувременно от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) съобщиха, че един млад мъж е бил заведен за установяване в районно полицейско управление след рутинна проверка.

Протести срещу правителството се проведоха още в Пловдив, Варна, Благоевград и други градове на страната. През деня за кратко беше блокиран и проходът “Шипка”.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
fallback