fallback

Осма вечер #ДАНСwithme

Гражданите продължават да искат оставката на правителството, въпреки призивите на управляващите за толеранс от време

21:51 | 21.06.13 г. 10

За осма поредна вечер в София и страната се проведоха мирни протести с искания за оставка на правителството.

Хиляди граждани отново се събраха на площад “Независимост” в столицата и тръгнаха на станалото вече традиционно шествие по бул. “Цар Освободител” към Народното събрание, през Орлов мост и по бул. “Евлоги Георгиев” към Националния дворец на културата (НДК).

В района на НДК обаче органите на реда попречиха на протестиращи да минат в близост до сградата заради конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който започва утре.

Протестите на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Въпреки че Народното събрание преразгледа решението си, недоволството на хората не стихва заради серията от гафове, които кабинетът допусна още в първите седмици след сформирането му.

Същевременно столичните полицаи излязоха на протеста със светлоотразителни жилетки с надпис "Антиконфликт полиция", за да демонстрират на гражданите желанието си за толерантност и диалог. Предстои и въвеждането на жилетки с надпис "Полиция - Диалог екип", като задачата на тези екипи ще бъде да водят диалог с различни групи протестиращи, организатори и граждани по време на протестни митинги и шествия. Гражданите на място ще могат да сигнализират за възникнали проблеми и създадени условия за провокации или ескалация на напрежението, уведомяват от СДВР.

Участниците в днешния протест в София събраха и предложения за промени в Изборния кодекс.

Демонстрации имаше и в други градове на страната, сред които Варна, Пловдив, Сливен, Силистра и други.

По-рано премиерът Пламен Орешарски пред български журналисти в Брюксел за пореден път отправи призив за запазването на спокойствие и поиска на кабинетът му да бъде дадено време, за да свърши “очевидно необходими неща”.

Премиерът днес беше на първо посещение в Брюксел и увери председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че ще продължи с усилията си за нормализиране на политическата и обществена ситуация.

Барозу обаче не си спести критиките към новото правителство и призова политическите сили, въпреки различията си и борбата за власт, да постигнат консенсус в името на бъдещето на страната.

Снимки от днешния протест в София вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
fallback