fallback

България не е застрашена от ликвидна криза

Има притеснения около ръста на разходите и изоставането при приходите в бюджета, според експерти

09:26 | 21.06.13 г. 4

България не е заплашена от ликвидна криза. Около това мнение се обединиха финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, икономистът Петър Ганев и изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, които участваха в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия.

Дацов посочи, че данните не показват ликвиден проблем и парите по текущата сметка в момента са повече, отколкото са били към края на март. Данев и Ганев пък подчертаха, че има проблем с разходната част на бюджета, тъй като постъпленията продължават да се свиват, докато разходите растат.

Приходната част закъснява от разходната, което е нормално явление. Ако правителството още повече загуби доверие, приходната още повече ще намалява и ще има сериозни нарушения на бюджета, предупреди Божидар Данев. Той посочи, че постъпленията са намалели рязко през миналата година и тенденцията се затвърждава, което означава, че икономиката има структурни проблеми и постепенно “посивява”.

Петър Ганев също обобщи, че страната няма фискални проблеми, но свети червена лампичка що се отнася до въпроса за приходите и разходите. “Проблемът е в разходната част, която скача повече, вчера бяха гласувани нови мерки, които също ще натоварят бюджета, но няма да го съборят”, коментира той.

Експертите са категорични, че планираното увеличение на минималната работна заплата ще задълбочи проблемите на пазара на труда и икономиката, тъй като се очаква допълнително да се свие заетостта сред най-нискоквалифицираните хора и да се разрасне “сивия сектор”.

Любомир Дацов призова за структурни реформи и мерки за подобряване гъвкавостта на пазара на труда, което се препоръчва и от Европейската комисия.

Божидар Данев посочи, че в София и Пловдив например проблемите от ръста на минималното възнаграждение няма да бъдат толкова ясно изразени заради по-високите заетост и възнаграждения. Той обаче предупреди, че не се отчита какво ще бъде въздействието върху отделните региони на страната от мярката и подчерта, че ще бъдат създадени “колосални регионални проблеми и условия за движение на работната ръка”, както и увеличаване на битовата престъпност.

Петър Ганев заключи, че колкото и да се вдига минималната заплата, това няма да укроти хората на улицата, тъй като протестите не са толкова свързани с икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
fallback