fallback

Сергей Станишев остава начело на БСП

Лидерът на червените е поискал и получил вот на доверие, но противниците му определиха този ход като груба манипулация

07:01 | 21.06.13 г. 15

Лидерът на червените Сергей Станишев остава на поста си, след като формално поиска и получи доверието на Националния партиен съвет на БСП, дискусиите по време на който продължиха над 8 часа.

Конгрес на партията, на който да се обсъжда нов лидер, няма да се провежда, но на 20 юли ще има ново заседание на Националния съвет, на което Изпълнителното бюро на червените ще трябва да се отчете.

Противниците на Станишев обаче, сред които е и бившият президент Георги Първанов, се обявиха, че това не е вот на доверие, а груба манипулация. Първанов обясни, че в текста на обсъжданото и прието решение между другото е вкаран текст, свързан с доверието, при положение че такава точка в дневния ред нямаше. Това е причината Първанов да не участва в гласуването, предаде БТА.

Проектът за решение на Националния съвет на БСП е бил подготвен предходния ден и предвижда да се даде доверие на Изпълнителното бюро на партията да “осъществи първостепенни задачи”, сред които са и предложенията за назначения във властта, съобщи след края на заседанието Георги Пирински.

Пирински обаче поясни, че вот на доверие за определени политики не означава вот на доверие към председателя."Това е ясна воля на Националния съвет да изиска от Изпълнителното бюро да изпълни определени задачи и да се отчете след един месец", коментира той.

“Възлага се на председателя и на Изпълнителното бюро да продължи да изпълнява онова, което е решено на предходни заседания, означава, че му се възлага да продължи да ръководи”, коментира той, цитиран от агенция Фокус.

По-рано военният министър Ангел Найденов даде брифинг, на който обясни, че тече тежка и “на моменти много емоционална дискусия”.

„Дискусията върви в посока какво би укрепило участието на БСП в управлението и правителството начело с Пламен Орешарски”, поясни Найденов. Никой от делегатите не е оспорил подкрепата към кабинета, въпреки че до късно снощи хиляди хора за седми пореден ден организираха мирно шествие в центъра на София с искане за оставка на правителството заради скандалните назначения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
fallback