fallback

#ДАНСwithme вече шести ден

Хиляди отново излязоха на мирен протест в София с искане за оставка на правителството

21:24 | 19.06.13 г. 4

За шеста поредна вечер хиляди хора излязоха на мирен протест в центъра на София, за да изразят недоволството си от управляващите.

Със скандирания “Оставка” хората преминаха от площад „Независимост"  пред Президентството и Министерския съвет към Народното събрание и Орлов мост и се насочиха по бул. “Евлоги Георгиев” към НДК.

Протестът протича мирно и спокойно, като много хора отново бяха дошли с децата си. Точно пред Народното събрание шествието беше посрещнато от симпатизанти на Национален фронт за спасение на България, които са издигнали сцена до Паметника на Освободителите.

Масовите протести започнаха в петък, след като парламентът прие за председател на ДАНС номинирания от премиера депутат от ДПС Делян Пеевски. На избора му се противопостави президентът Росен Плевнелиев, а заради силния обществен натиск днес депутатите преразгледаха решението си.

Същевременно данните от регулярното проучване на агенция "Алфа Рисърч" за обществените, икономическите и политическите нагласи сочат, че изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е разочаровал 32% от хората, които са гласували за БСП, и 40% от тези, дали вот за "Атака".

42-то Народно събрание и кабинетът "Орешарски" стартират своята дейност с много нисък кредит на подкрепа – 14% доверие за парламента срещу 39% недоверие и 23% доверие за правителството срещу 28% недоверие. Никога досега общественото мнение не е било толкова негативно настроено само един месец след избори, анализарат социолозите.

Данните сочат, че 85% от хората подкрепят протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а 71% - тези срещу назначените в Пловдив и Благоевград областни управители. По-поляризирано е отношението към появилите се искания за оставка на правителството – 51% ги подкрепят, а 42% - не. Над 50 на сто от анкетираните обаче са на мнение, че правителството действа в интерес на тесни икономико-политически кръгове.

Събитията, белязали първия месец от работата на кабинета "Орешарски", обуславят твърде ниски очаквания за продължителността на неговия живот. Само 18% от участниците в проучването смятат, че той ще изкара пълен мандат, 20% му дават около едногодишен срок, а 37% - едва няколко месеца.

Президентът Росен Плевнелиев е единственият политик, който за периода от последното проучване на "Алфа Рисърч" – март 2013 г. – бележи значителен ръст на доверие. Преди три месеца той събира 32% положителни оценки за дейността си и 19% отрицателни, докато в момента – 44% положителни и 17% - отрицателни. Позитивно оценена е и позицията на Росен Плевнелиев по казуса "Пеевски", като 30% от анкетираните заявяват, че реакциите му  са повишили доверието им към него, 54% са запазили отношението си непроменено, а 15% са се разочаровали.

Снимки от днешния протест можете да видите в галерията

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
fallback