fallback

ДКЕВР: Цената на тока ще се понижи, но не задължително от 1 юли

Евентуалното намаление на цените за домакинствата няма да е за сметка на стопанските потребители, потвърди енергийният регулатор

14:50 | 18.06.13 г. 1

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не се ангажира твърдо с разчетеното от кабинета намаление на цената на тока с до 5% от 1 юли.

Считам, че е възможно да се случи, заяви председателят на регулатора Анжела Тонева, която уточни, че все още не са разглеждани конкретни цени. Тя допусна, че новите цени на електроенергията може да влязат в сила не от началото, а от средата на юли например.

"Вчера разгледахме възможностите за прилагане на такава схема на ценообразуване, която да отразява действителното състояние на пазара в момента и на присъединените мощности, както и сключените договори за задължително изкупуване на голяма част от енергията", заяви Тонева във връзка с обсъждания нов модел на ценообразуване.

Тя наблегна на две от промените като фактор цената да се понижи – финансиране на част от разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници чрез приходите от продажба на емисии парникови газове и оптимизиране на разходите за "студен резерв". От регулатора обаче предпочетоха финансовото министерство да даде данни в какъв размер може да са приходите от продажбата на емисии.

Комисията ще се стреми да бъдат определени такива цени на електрическата енергия, които да не доведат до скокове и промени в цените на парното и топлата вода. Евентуалното намаление на цените на тока с до 5% за домакинствата няма да е за сметка на стопанските потребители, увери и ДКЕВР, както вчера това направи енергийният министър Драгомир Стойнев.

Регулаторът обещава да продължат проверките във всички енергийни дружества, приоритет обаче в момента са цените.

Според регулатора настоящият модел, при намаленото потребление в страната, ръстът на разходите за производство на енергия от възобновяеми източници и запазване на условието крайният потребител да плаща изцяло енергията, свързана със задължително изкупуване, би довел до минимум 16% ръст на цената за крайния потребител.

За да функционира новият модел на ценообразуване, са необходими промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите източници. От комисията не коментираха варианта по една или друга причина парламентът да не приеме новия модел на ценообразуване.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 11.09.22 г.
fallback