fallback

БСП получи проучвателен мандат за съставяне на правителство*

Правителството на Орешарски ще се движи като в минно поле, с много скелети в гардероба, смята лидерът на "червените" Сергей Станишев

15:40 | 23.05.13 г. 16

Пламен Орешарски получи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Президентът Росен Плевнелиев му връчи указа, след като по-рано лидерът на първата политическа сила в 42-то Народно събрание - Бойко Борисов, отказа управлението. 

По думите на Борисов ГЕРБ не трябва да участва в безпринципни коалиции и договорки и затова връща мандата. Преди това обаче той изчете имената на министрите, които трябваше да влязат в кабинета. 

Орешарски влезе в Президентството заедно с лидера на БСП Сергей Станишев, който носеше червена папка. В нея е  цялата документация от парламентарната група, с която се номинира за премиер Пламен Орешарски, обясни лидерът на левицата. Кандидатурата на Орешарски беше издигната още по време на предизборната кампания от лидера на БСП Сергей Станишев.

Очакванията са, че в състава на това правителство ще влязат повече експерти, а не толкова политически лица. До няколко дни ще станат ясни и имената на хората, които ще управляват държавата в следващите месеци. Най-вероятната дата за гласуването на кабинета "Орешарски" в Народното събрание е 28 май. 

Днешното предизвикателство е най-голямото в моята кариера – от него зависи съдбата на българите, заяви Пламен Орешарски в брифинг след края на консултациите в Президентството. Той заяви още, че ще работи за връщането на доверието.

Кризите се преодоляват чрез системни и последователни действия, отбеляза от своя страна президентът Росен Плевнелиев в своето изявление след края на консултациите с парламентарно представените партии. „Пожелавам си много работа в парламента, а не извън него“, заяви той.

Важното сега е всички политически лидери да покажат своето държавническо поведение и съставянето на правителството да не бъде просто акт, а заявка и ангажимент за преодоляването на кризите в страната. В мое лице всички партии ще намерят естествен партньор за решаване на проблемите на нацията и за европейското бъдеще на България, допълни още президентът.

Той отбеляза, че партия ГЕРБ е върнала мандата и без да се губи време се е задвижила процедурата, предвидена в Конституцията.

„Няма да участвам в договарянето на едно или друго правителство. Кратката ни история ни учи, че президентът трябва да е коректив, а не двигател на съставянето на правителството“, допълни още Плевнелиев.

Правителството на Орешарски - внимателни стъпки в минно поле

"Много бих се радвал, ако Пламен Орешарски получаваше държавата на това ниво, каквото ГЕРБ получи през 2009 година. За съжаление ситуацията е различна“, заяви Сергей Станишев в пресконференцията в Президентството и посочи, че хазната е изпразнена, натрупани са дългове и има ръст на безработицата.

Кризата е обхванала цялата ни държава – няма сектор в управлението, икономиката, социалния живот, който да не е в тежко състояние, с проблеми, които могат да се взривят всеки момент, категоричен беше Станишев. Той посочи, че има много тежки проблеми за решаване в областта на енергетиката и здравеопазването.

Правителството на Орешарски ще трябва да се движи в „минно поле, с много скелети в гардероба“, убеден е още „червеният“ лидер.

Необходими са спешни мерки за хората, за възстановяване на държавността и за фирмите, заяви още Станишев и допълни, че БСП е двигателят на промяната. 

* Статията е актуализирана с изявленията на Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Росен Плевнелиев след края на консултациите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 08.09.22 г.
fallback