fallback

ЦИК не намери нарушения на Изборния кодекс в деня за размисъл

Комисията не пожела да коментира дали изборите ще бъдат касирани, това било решение на Конституционния съд

16:27 | 16.05.13 г. 16

След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще иска касиране на изборите заради нарушения на закона в деня за размисъл във връзка с намерените бюлетини в Костинброд, от Централната избирателна комисия (ЦИК) коментираха, че всъщност няма нарушения на Изборния кодекс.

В кодекса е записано, че агитация има, когато се съдържа призив за гласуване за определена политическа сила – нещо, което не е случило в деня преди вота, стана ясно от думите на зам.-председателя на ЦИК Мария Мусурлиева.

„Понятие „скрита агитация“ Изборният кодекс не предвижда“, коментира и председателката на комисията Красимира Медарова.

„Съобразното легалното определение на агитация, записана в кодекса, това е призив да се гласува за една или друга партия, а това не се случи, въпреки че политическите сили дадоха пресконференции в деня на размисъл“, обясни тя.

Дали обаче изборите ще бъдат касирани ще реши Конституционният съд и всякакъв коментар по въпроса от страна на ЦИК би бил некоректен, каза още Медарова.

Относно бюлетините, които бяха намерени в Костинброд, тя обясни, че целият ангажимент по печат, превоз и съхранение на бюлетините е от компетенциите на Министерския съвет. "Ние нямаме никакво отношение по въпроса", заключи тя.

ЦИК е съставила акт за констатирано нарушение само на TV7, защото в деня за размисъл е излъчила интервю с лидера на БСП Сергей Станишев, в което има призив за гласуване.

Оттук насетне нещата са в ръцете на областния управител и ако той прецени, може да наложи санкции на телевизията. Сигнали срещу други медии в комисията не са постъпвали, а според нормативната уредба ЦИК може да извършва проверки и да взима решения само ако е сигнализирана.

До утре 20-те депутати, които са избрани от два многомандатни района, трябва да представят в ЦИК уведомление кой район ще представляват в парламента. Ако те не го направят, ЦИК излиза с решение, в което ги определя в района, в който са регистрирани първи по време.

Още за изборите четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
fallback