fallback

ДПС и Атака не искат министерски кресла

Волен Сидеров ще подкрепи не правителство, а действия, ДПС не иска да носи политическата отговорност за управлението

11:31 | 16.05.13 г. 11

Кой ще влезе в Министерския съвет - разговорите тепърва предстоят. Снимка: ЕК

Нито ДПС, нито Атака ще имат представители в евентуален кабинет на „Коалиция на България“. До този момент представители и на двете политически партии заявяват, че биха подкрепили програмен кабинет на „Коалиция за България“ с разписани мерки и реални действия, но няма да водят преговори за министерски кресла.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров коментира пред БНТ тази сутрин, че участие в кабинета би означавало партийна коалиция, нещо неприемливо за неговата партия.

Сидеров коментира, че реално няма да подкрепи правителство, а действия. Сред спешните действия са законодателни промени в областта на енергетиката, които да доведат до нови механизми за определянето на цената на тока, промени в пенсионната и здравната система.

Зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров пък директно заяви пред bTV, че неговата партия би подкрепила правителство на БПС, но няма да носи никаква отговорност към управлението. Трябва да бъдат направени „някои корекции“ в програмите на БСП и след това ДПС ще подкрепи програмно правителство с мандата на социалистите и с премиер Пламен Орешарски.

По този начин участието на „Атака“ става „тема без интерес“ за ДПС, смята още Бисеров и допълни, че намирането на подкрепа за своето правителство е „грижа на Столетницата“. Що се отнася до управление с мандат на ДПС, Бисеров заяви, че в партията не е бил дискутиран подобен вариант.

В 42-то Народно събрание нито една политическа формация не можа да получи мнозинство. При това положение и съставянето на правителство, и работата по закони ще зависи от „плаващи“ депутати, заяви още зам.-лидерът на ДПС. Той обясни, че ако това не се случи, ще се стигне до нови избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
fallback