fallback

Чуждите медии за изборите в България: Разочарование и политическа несигурност

България се изправя пред продължителна политическа несигурност, заради неубедителните резултати от вота, както и икономическа и социална криза

08:21 | 13.05.13 г. 7

След гневните демонстрации и сблъсъци от началото на годината българите гласуваха при ниска избирателна активност, пише New York Times. Все още няма окончателни резултати от вота, но си личи разочарованието на протестиращите хора, които очакваха грандиозни промени, а те така и не се случиха.  

Бившият премиер на България Бойко Борисов, който подаде оставка през февруари след мащабни протести, получава около 32% от гласовете, сочат първоначалните резултати на базата на процент от обработените протоколи. Социалистическата партия получава около 27 на сто от гласовете.

По време на протестите изглеждаше, че политическата кариера на Бойко Борисов може и да приключи, посочва изданието. Сега обаче връщането му към управлението изглежда напълно възможно, макар че останалите партии, които влизат в парламента, обявиха, че няма да подкрепят правителство, оглавявано от него.

Вотът беше съпроводен със скандали за корупция и манипулации, като само ден преди изборите в печатница край София, собственост на общински съветник от ГЕРБ, бяха открити 350 хил. незаконни бюлетини. Прокуратурата заяви, че бюлетините са били готови за разпространение, но не посочи за кои избирателни райони са били предназначени.

Президентът Росен Плевнелиев коментира в тази връзка, че властите трябва да завършат разследването си преди хората да си правят заключения.

Обвиненията в изборни измами не са рядкост тук, посочва още изданието. Тъй като България се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., Европейската комисия продължава да осъществява мониторинг и да критикува слабата съдебна система и системната корупция в страната.

АФП подчертава, че България се изправя пред продължителна политическа несигурност заради неубедителните резултати от вота. Ако предварителните резултати се потвърдят, това означава, че бившият премиер Бойко Борисов ще трябва да сформира коалиция, но засега не е ясно каква формация би могла да възникне. Ако Борисов не успее да сформира правителство, мандат за това ще получи следващата политическа сила – социалистите.

Анализатори твърдят, че се задават нови протести срещу корупцията и бедността в страната. Още снощи около 150 протестиращи се сблъскаха с полицията в центъра на столицата.

Шест години след присъединяването към Европейския съюз, почти една четвърт от българите живеят под прага на официалната линия на бедност, отбелязва информационната агенция. През 2012 г. икономиката нарасна само с 0,8%, чуждите инвестиции продължават да се свиват, а доходите остават “замразени” на ниски нива.

Много от избирателите са на мнение, че политиците прекарват твърде много време в безсмислени спорове и материално облагодетелстване от властта, вместо да се справят с икономическите проблеми на страната и корупцията. Скандалът с разкритите 350 хил. бюлетини допълнително отрови атмосферата.

 

Възможно е страната отново да бъде залята от протести срещу бедността и корупцията, отбелязва Daily Telegraph. За политическа безизходица и нови протести предупреждава и France Presse.  

България е изправена пред сериозна икономическа и социална криза, посочва и ВВС. Официалната безработица е близо 12%, но неофициално се твърди, че тя е над 18%.

Въпреки опасенията за опитите за манипулиране на изборите, "държавният прокурор и други институции си вършат работата", коментира пред Wall Street Journal Томас Раймър, говорител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която е изпратила повече от 200 наблюдатели на изборите. Очаква се днес ОССЕ да обяви дали вотът е бил честен.

Bloomberg коментира, че следващият кабинет трябва да състави коалиция, която да стимулира растежа и да продължи бюджетните ограничения с цел оцеляване на страната в кредитната криза в Европа.

ИТАР-ТАСС посочва готовността на българските социалисти да формират ново коалиционно правителство.

Репортаж по темата вижте във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 12.09.22 г.
fallback