fallback

Wall Street Journal: България може пак да се изправи пред урните през септември

Двете основни политически сили се очаква да са с близки резултати, но не се очертава някоя да спечели мнозинство, което ще затрудни сформирането на коалиция

10:45 | 10.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Има вероятност да се проведат нови избори в България през септември, ако никоя от водещите партии (ГЕРБ и БСП) не се очертае като ясен победител, прогнозира анализаторът от IHS Global Insight Джеймс Гондри, цитиран от Wall Street Journal.

В анализ на Шон Карни, публикуван в изданието, се посочва, че партиите, оглавявани от Бойко Борисов и Сергей Станишев, се очаква да са с близки резултати, което ще затрудни сформирането на управляваща коалиция. Очертава се обаче и двете политически сили да не успеят да спечелят мнозинство в парламента.

Същевременно се очаква избирателната активност да е изключително ниска заради дълбокото разочарование на българите от ниския стандарт на живот и корупцията и изгубените надежди, че перспективите пред България ще се подобрят.

Заради опасенията от манипулации в изборния ден пък опозиционните партии наеха австрийска фирма, която да направи паралелно преброяване на гласовете – нещо безпрецедентно за България, посочва се в анализа.

„Приближаващите избори са подигравка, както и надеждата, че нещата ще започнат да се оправят“, коментира пред изданието Йоана Георгиева от София, която е на малко над 20 години. „Смятам, че партиите и техните лидери нямат нищо общо с начина, по който живея“, допълва тя.

В предизборната кампания бившият премиер Бойко Борисов обеща, че ако спечели изборите, ще продължи курса на бюджетни икономии „по германски модел“. Той смята, че предприемането на някои болезнени стъпки сега ще повиши конкурентоспособността на страната в дългосрочен план и ще й помогне да избегне съдбата на други държави от Югоизточна Европа, пише още Карни.

Неговият основен конкурент – лидерът на социалистите Сергей Станишев, обещава да намали данъчното бреме за най-бедните, както и да увеличи доходите и да подобри събираемостта на данъците. Кандидат-премиерът на БСП – бившият финансов министър в правителството на Тройната коалиция Пламен Орешарски, обеща още да намали безработицата и да сложи край на политиките, въведени от кабинета на Борисов, които по думите му са „смазали бизнеса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 30.08.22 г.
fallback