fallback

Емил Хърсев: Служебното правителство няма много възможности за маневри с бюджета

Кабинетът може да спре разхищенията и да се разграничи от полицейската линия на предишното правителство, според Харалан Александров

09:32 | 16.03.13 г. 4

Служебното правителство няма много възможности за маневри с бюджета. Това коментира икономистът Емил Хърсев в предаването “България говори” по Нова телевизия.

“Трябва да се спазва бюджетната рамка, няма как да се наложат нови данъци или да се вземат средства от автономните власти, но служебното правителство има правомощия този бюджет да бъде управляван. С актове на правителството биха могли да бъдат изменяни всички основни направления на средствата с много малки изключения”, каза Хърсев.

Той подчерта, че този кабинет има възможност да направи това, което политически обвързаните кабинети не успяха – да спре разхищенията и да повиши качеството на административния капацитет.

Социалният антрополог Харалан Александров предупреди обаче, че социалното напрежение може отново да ескалира заради свръхочакванията към новия кабинет, който е с ограничени правомощия. “Част от задачата на това правителство е педагогическа, да легитимира своите действия или бездействия в определена посока”, посочи Александров.

Той каза, че е необходимо това правителство да се разграничи от полицейската линия на предишното правителство, която постави под тежка сянка добрите му намерения.

Бившият конституционен съдия Георги Марков също посочи, че има разминаване в очакванията на хората и “този път максимата “Всяко чудо за три дни” няма да проработи”. “Считам, че хората очакват не толкова служебното правителство, колкото партиите, които ще играят на изборите, да кажат ясно какво ще правят. Очакванията на хората не са само в областта на енергетиката, а са най-общо казано в бедността и престъпността”, коментира той.

Председателят на ДСБ Иван Костов коментира, че що се отнася до овладяването на политическата криза, правителството е тръгнало по правилния път. “Ако то се справи и поеме задачите си по най-добрия начин, това ще бъде заявка на политическите партии в дясно от центъра какво могат да направят в сегашната криза”, посочи той.

“Служебният кабинет има особена политическа природа. Експертите не са натоварени с политически задачи, а трябва да управляват ведомствата по разумен начин. Не бива да се иска от министрите да са кентаври – политици и експерти”, каза още Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
fallback