IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите от "Мини Марица-изток" искат среща с икономическия министър

Заради понижената натовареност на ТЕЦ-овете мините са в криза

21:54 | 15.03.13 г. 47
Синдикатите от "Мини Марица-изток" искат среща с икономическия министър

Синдикалните организации в "Мини Марица-изток" настояват за среща с новия министър на икономиката Асен Василев и с представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по повод кризата в мините, породена от понижената натовареност на ТЕЦ-овете, съобщи БНР.

В момента в комплекса "Марица-Изток" работят 20% от инсталираните мощности, каза за “Хоризонт” Генчо Генчев, председател на синдикалната организация към КТ “Подкрепа” в предприятието.

В тази връзка е взето решение да бъдат оптимизирани разходите и режимът на работа за месеците март и април, като част от миньорите излизат в отпуск, а останалите минават на двусменен режим на работа, вместо четирисменен, поясни Генчев.

Той изрази опасенията си, че ако комплексът продължи да работи на 20% от мощностите си, това ще е фатално за енергетиката в България.

Миньорите настояват енергийният регулатор да внесе пред служебното правителство предложението за намаляване или изцяло премахване на таксата пренос, която оскъпява тока.

В понеделник предстои събиране на браншови съвет на синдикалните организации, за да се реши какво още ще предприемат. “Всеки един загубен ден е пагубен за енергетиката. Ако някой мисли да работи за вносител на електроенергия, пък в България да се увеличава безработицата, това е друг въпрос”, каза още Генчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 11 години
Никой не желае да спомене проблема на мини Марица изток. А той е, че там работят над два пъти повече хора от необходимото.Преди доста години RWE имаше намерение да купи мините, да модернизира техниката и да съкрати над 3000 миньора. Естествено, че това не стана, но в замяна имаме най-скъпите лигнитни въглища в света. Другите излишни са 3000 човека в АЕЦ Козлодуй. Те десета година "затварят" спрените блокове. Затова и енергията от атомноите централи в САЩ и Франция струва 3 стотинки, а от нашата 5,3 стотинки. Имайки в предвид и хилядите други "ходеши на работа" в БЕХ и НЕК без да вършат нещо можем да кажем, че 10 ноември в енергетиката не е дошъл. Но те имат голям проблем. Просто българина не може да плаща високите им заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 11 години
В целия комплекс Марица Изток работят 25000 души (най-големия работодател в бг. ) - ако фалира , това означава моментален фалит на държавата п.п.Китайците са казали : Внимавай какво си пожелаваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 11 години
Ако ще фалира нещо предпочитам да се почне от Мариците. Пък да видим, може и да не е чак толкова страшно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 11 години
Въгледобива е започнал 1960 г. , в момента пряко там работя 7084 човека . Фактите говорят че там ще се добират въглища следващите 30 г. .п.п. Тук е икономически форум и се ползват реални данни а не лайшки постулати от партийните форуми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
LuckyYou
преди 11 години
Фактите са, че след 10-15 години това чудо отива за скрап. Цялото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
data
преди 11 години
Мините доставят въглища и за Марица 2- май голямата инсталирана горивна инсталация на балканите , втората най-голяма след АЕЦ Козлодуй и втората по цена на тока като участие в енергийният миск - цената по спомен е 82 лв. за мгвт. На колко семейства дава хляб въглищната индустрия - не ми се рови можеш и сам да си го намериш п.п. Добре е да се познават фактите преди да се пишат коментарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 17
LuckyYou
преди 11 години
Той изрази опасенията си, че ако комплексът продължи да работи на 20% от мощностите си, това ще е фатално за енергетиката в България.И какво точно ще му е фаталното ?! Супер скъп ток, който може да бъде заместен, това ли ще му е фаталното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още