IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите от "Мини Марица-изток" искат среща с икономическия министър

Заради понижената натовареност на ТЕЦ-овете мините са в криза

21:54 | 15.03.13 г. 47
Синдикатите от "Мини Марица-изток" искат среща с икономическия министър

Синдикалните организации в "Мини Марица-изток" настояват за среща с новия министър на икономиката Асен Василев и с представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по повод кризата в мините, породена от понижената натовареност на ТЕЦ-овете, съобщи БНР.

В момента в комплекса "Марица-Изток" работят 20% от инсталираните мощности, каза за “Хоризонт” Генчо Генчев, председател на синдикалната организация към КТ “Подкрепа” в предприятието.

В тази връзка е взето решение да бъдат оптимизирани разходите и режимът на работа за месеците март и април, като част от миньорите излизат в отпуск, а останалите минават на двусменен режим на работа, вместо четирисменен, поясни Генчев.

Той изрази опасенията си, че ако комплексът продължи да работи на 20% от мощностите си, това ще е фатално за енергетиката в България.

Миньорите настояват енергийният регулатор да внесе пред служебното правителство предложението за намаляване или изцяло премахване на таксата пренос, която оскъпява тока.

В понеделник предстои събиране на браншови съвет на синдикалните организации, за да се реши какво още ще предприемат. “Всеки един загубен ден е пагубен за енергетиката. Ако някой мисли да работи за вносител на електроенергия, пък в България да се увеличава безработицата, това е друг въпрос”, каза още Генчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Като казваш А, казвай и нататък по азбучен ред! Виж например за последните 20 години, колко пъти държавната мина е в 3-ката на данъкоплатците. Виж и колко данъци преки и непреки е дала на страната. Вярно е че се е крало и се краде там.И не само ролките, а дизелово гориво, скрап и много други неща, но това което се произважда не е никак малко. Като говориш, че мината дава най-скъпите легнитни въглища на света - докажи го! Докажи го с коифицента на разкривка и с другите структороопределящи цената звена. Иначе така написано от теб звучи по Цветановски, ние сме добрите,тия са лошите, и заради лошите страдат пенсионерите. Това, ако не е евтин популизъм! Само за инфо не работя за Мините и не ме е страх за работното ми място, защото съм си го създал сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
trendline
преди 11 години
При цялото ми уважение към тебе ама и ти не си разбрал защо е "скъп" тока. То като се махнат кражбите и далаверите ще поевтинее но безплатен няма да стане. Все пак мисля тока в България е един от най - евтините като крайна цена.Тока е скъп в кавички защото заплатите ни са най-ниски (покупателна способност) ама това е друга тема.пп Не мога да се съглася с теб, държавата да им плаща помощи - откъде пари бе човек. Само 1,400 млн. работещи в реалния сектор - да им вдигнем данък общ доход на 75 % или ДДС 40%. Очите ви все са в заплатите на едни 10 хил. човека с по-едни 800-1000 лв. Сякаш тези пари ще ги харчат на Марс а не в местната икономика. Погледни в индустрията (много тонажните производства) фонд работна заплата какъв % от общите разходи са всъщност 2 - 6 ? И още нещо виж постъпленията от корпоративния данък в републиканския бюджет, а ти искаш с тези пари да плащаме на безработните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
И аз това се питам за какъв *** ни беше тази приватизация с гарантиран 13-17 % (с врътки/измами ги докарваш над 25%) гарантирана печалба за новия собственик. До колкото си спомням и ти си собственик на малка фирма - на теб държавата да ти е гарантирала продажби за 15-25 години и печалби също?Уж капитализъм пък държавата да гарантира -май, май ...нещо не се връзва.Инвеститор разбирам аз - давай му 50 дка площадка , да си строи завод , да си купува оборудване, да си обучи персонал, да си купува суровини, да си търси пазари и т. н. То с държавата всеки може да прави бизнес - е, ако му разрешат де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Като се замисля, помощите ще са им по-малки от заплатите които им плащаме сега, и ще са до време. Производството на толкова скъпа продукция комбинирано с гарантирано изкупуване от обществения сектор създава МНОГО повече безработни в останалите отрасли. Да не говорим за редовия човек, който още не е безработен и пак неможе да си плаща тока. Като искате да им поддържаме изкуствено работните места, защо не го национализираме? Ще ние доста по изгодно на всички. Само не ми излизайте с номера за кражбите. Частниците грабят доста наедро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
trendline
преди 11 години
Стояне стига с тези неолиберални теории. Тези "излишните" миньори ти ли ще им плащаш помощи за безработица и след това социални помощи на семействата им. Добре идват инвеститори, въвеждат тотална механизация и автоматизация. Съкращават 70% от персонала. Суперпечалбата се изнася в съответната държава (1000 врътки има за тази схема). Цялата околия спира да харчи и потребява.и умира малкия безнес. В държавата влизат едни мижави такси и % данък печалби. Но в държавата не влизат осигуровки, ДДС, и т. н. свързани с потреблението такси. Като спрат постъпленията от данъци и в НОИ накарая ще "умре" и държавата.Цените на ел. енергията са високи поради други причини. Айде пак помисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 11 години
Вярно, че не разбирам и не искам да разбирам от енергетика. Но разбирам от това, че много дълго време работниците на мините бяха возени с автобуси за 3.50 лв. на човек, а сега е 1. 70 лева на човек. Разбирам също, как фирми на Овчаров сменяха ролките на лентите без да има нужда и след това връщаха същите ролки и ги поставяха на мястото на други като нови. Разбирам, че продавате най-скъпите легнитни въглища на света. Разбирам също, че си нормален човек и се страхуваш за твоето работно място(или това на твои близки). Но не може да искаш да вземеш 100 лева от пенсионер с пенсия от 200, само за да ходиш на работа и да получаваш сравнително добра заплата. Тези желания рано или късно се наказват.Колкото до инвеститорите съгласен съм, че на руснаци и италианци трябва да бъде забранено да инвеститат в страната ни, с изключение на закупуването на недвижимости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Hahoto
преди 11 години
Според мен доста популизъм има в поста ти!Плановете на RWE бяха да се закрие един от рудниците, защото германците щяха да спестят, от нужните инвестиции в него. Освен това, се канеха да поработят в периода на усвояване на най-лесната част от мината т.н. технологичен целик, а после щяха да шътнат компанията с пълни джобове. Пази боже от такива инвеститори! Видяхме италианските инвеститори Енел, които взеха ТЕЦ Марица изток 3, за 1 лев и направиха супер скъпа /на хартия/ рехабилитация. Припраха някое евро и после шитнаха централата. А сега и генератори и котли са във вечен ремонт! Видяхме и новата централа на зелено АЕС, как 2 години не можа да достигне проектната си мощност, поради недодяланото изпълнение на строителите.В Мини Марица изток трябват инвестиции, проектът е мащабен и най-вече нужен на България, защото това е единствения гарантиран местен енергиен ресурс за следващите 20 години!Излишни били 3 хиляди миньора, и как ги преброи, че са толкова излишните?Запознат си технологичния процес и наличната материално техническа база!??? Бъдете обективни и не зачеркайте с лека ръка малкото останало от родната ни енергетика! Щото само с ВЕИ-та не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
detonator
преди 11 години
Вложили са 3 милиарда,ще изкарат 15 милиарда.Заложеното в договорите с американците е за 14% годишна възвращаемост.Уж щяха да ги предоговарят.Едва ли.Онези хора със 12% в офшорката няма да си дадат интерса толкова лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 11 години
знам за проблема със скъпите въглища , но също знам и че цялата икономика на този район е обвързана с мините . По принцип всичко е възможно , но аз не вярвам миньор да става за залесител . Имаме магазин в Стара Загора и знам какво означава Марица за целия регион . А относно енергетиката : в Марица Изток са инсталирани повече мощности от Козлодуй - около 3000 мгв по спомен . Пак там са направени и най-големите чужди инвестиции в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
По принцип, има стратегически решения за "заместване"/друг поминък за целия този район/ на този работодател и безболезненото осигуряване на препитание за тези хора, дори привличане на още много други. НО, това НЕ се прави в период на криза, първо. И второ нужни са държавници, не политици, които да съблюдават национални интереси. Добри пожелания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още