fallback

Синдикатите от "Мини Марица-изток" искат среща с икономическия министър

Заради понижената натовареност на ТЕЦ-овете мините са в криза

21:54 | 15.03.13 г. 47

Синдикалните организации в "Мини Марица-изток" настояват за среща с новия министър на икономиката Асен Василев и с представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по повод кризата в мините, породена от понижената натовареност на ТЕЦ-овете, съобщи БНР.

В момента в комплекса "Марица-Изток" работят 20% от инсталираните мощности, каза за “Хоризонт” Генчо Генчев, председател на синдикалната организация към КТ “Подкрепа” в предприятието.

В тази връзка е взето решение да бъдат оптимизирани разходите и режимът на работа за месеците март и април, като част от миньорите излизат в отпуск, а останалите минават на двусменен режим на работа, вместо четирисменен, поясни Генчев.

Той изрази опасенията си, че ако комплексът продължи да работи на 20% от мощностите си, това ще е фатално за енергетиката в България.

Миньорите настояват енергийният регулатор да внесе пред служебното правителство предложението за намаляване или изцяло премахване на таксата пренос, която оскъпява тока.

В понеделник предстои събиране на браншови съвет на синдикалните организации, за да се реши какво още ще предприемат. “Всеки един загубен ден е пагубен за енергетиката. Ако някой мисли да работи за вносител на електроенергия, пък в България да се увеличава безработицата, това е друг въпрос”, каза още Генчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
fallback