IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При нов мандат ГЕРБ може да заложи увеличаване на бюджетния дефицит до 2%

Правителството в оставка обещава мерки за повишаване на доходите и нови работни места, ако управлява пак

10:45 | 04.03.13 г. 24
При нов мандат ГЕРБ може да заложи увеличаване на бюджетния дефицит до 2%

ГЕРБ иска да управлява отново и обещава изготви програма, фокусирана върху икономическото развитие, което не е за сметка на фискалната дисциплина. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова пред bTV.

По нейни думи партията ще може да използва научените уроци и да изготви програма за икономическо развитие и успех. „Да, искаме да управляваме отново. Ще изработим добра програма, фокусирана върху икономическото развитие, което не е за сметка на фискалната дисциплина. Сега обаче трябва да подкрепим президента като човек, в който е концентрирано бъдещето ни”, добави Лиляна Павлова, уточнявайки, че самата тя за първи път в следващите месеци ще участва в политическа кампания и избори.

Павлова призна, че правителството в оставка е извело като приоритет строежа на магистрали и не е обърнал достатъчно внимание на откриването на работните места, борбата с безработицата и ниските доходи.

Неосъщественият вицепремиер все пак не отстъпи от твърдението, че магистралите и инфраструктурата са важни, а по-скоро хвърли вината за ситуацията в страната и падането на правителството на ГЕРБ върху финансовия министър в оставка Симеон Дянков.

„Считам, че дефицитът нямаше нужда да е 0,4%. Дефицитът може да се увеличава. Можеше да е 1,3 или 2%. И това е лично и моето предложение. Това ще е и нашата програма оттук нататък, той трябва да се увеличи“, заяви Павлова, коментирайки финансовата политика на Дянков, който изключително държеше на ниския дефицит.

Министърът в оставка обаче беше категорична, че този дефицит трябва да се инвестира разумно и да се стимулира заетостта и икономиката.
Павлова обясни желанието на правителството да спазва добра финансова дисциплина с желанието да се докаже като “добър ученик“.

„Ние сме малка държава като цяло. Нов член сме на Европейския съюз. Като всеки един нов ученик искахме да сме прилежните, да сме съвестните, да сме най-добрите. Да покажем, че може да покажем, че сме наравно с големите“, обясни министърът в оставка.

Според нея обаче е било изключително важно да бъде постигната тази финансова стабилност, за да се покаже страната ни като надежден партньор. Павлова смята, че вината за високата безработица в страната не е само на правителството, а проблемът е международен.

Двадесет и шест милиона са безработните за целия Европейски съюз. Това означава, че проблемът е глобален, той не е само в България, заяви тя.

По нейни думи всички партии сега обещават увеличение на доходите и намаляване на безработицата, но трябва да е ясно как ще се случи това.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 46 rate down comment 6
Shugun
преди 11 години
Вместо да взимат заеми , които народа ще връща като поп , да спрат рекета върху малкия и среден бизнес! Единственото , което видях от тях е това как се пращат проверки в несвяст там където имат интереси тяхни фирми да са номер 1 ! Много е лесно, използвайки държавата да наложиш твоите фирми и то във всеки един бранш! Казвам го от личен опит за мое голямо съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Или иначе казано, ГЕРБ схванаха, че за да си стои електората пред телевизорите в къщи, а не на улицата, трябва да му се подхвърлят от време на време парички. Затова следващия мандат, ако има такъв, ще вземат повече заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 23
Internet
преди 11 години
Жалките милиционерски крадци от ГЕРБ сега се превръщат и в жалки милииционерски лъжци от ГЕРБНикога вече ГЕРБ-аджийскка мафия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 26
SEBULBA
преди 11 години
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още