IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При нов мандат ГЕРБ може да заложи увеличаване на бюджетния дефицит до 2%

Правителството в оставка обещава мерки за повишаване на доходите и нови работни места, ако управлява пак

10:45 | 04.03.13 г. 24
При нов мандат ГЕРБ може да заложи увеличаване на бюджетния дефицит до 2%

ГЕРБ иска да управлява отново и обещава изготви програма, фокусирана върху икономическото развитие, което не е за сметка на фискалната дисциплина. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова пред bTV.

По нейни думи партията ще може да използва научените уроци и да изготви програма за икономическо развитие и успех. „Да, искаме да управляваме отново. Ще изработим добра програма, фокусирана върху икономическото развитие, което не е за сметка на фискалната дисциплина. Сега обаче трябва да подкрепим президента като човек, в който е концентрирано бъдещето ни”, добави Лиляна Павлова, уточнявайки, че самата тя за първи път в следващите месеци ще участва в политическа кампания и избори.

Павлова призна, че правителството в оставка е извело като приоритет строежа на магистрали и не е обърнал достатъчно внимание на откриването на работните места, борбата с безработицата и ниските доходи.

Неосъщественият вицепремиер все пак не отстъпи от твърдението, че магистралите и инфраструктурата са важни, а по-скоро хвърли вината за ситуацията в страната и падането на правителството на ГЕРБ върху финансовия министър в оставка Симеон Дянков.

„Считам, че дефицитът нямаше нужда да е 0,4%. Дефицитът може да се увеличава. Можеше да е 1,3 или 2%. И това е лично и моето предложение. Това ще е и нашата програма оттук нататък, той трябва да се увеличи“, заяви Павлова, коментирайки финансовата политика на Дянков, който изключително държеше на ниския дефицит.

Министърът в оставка обаче беше категорична, че този дефицит трябва да се инвестира разумно и да се стимулира заетостта и икономиката.
Павлова обясни желанието на правителството да спазва добра финансова дисциплина с желанието да се докаже като “добър ученик“.

„Ние сме малка държава като цяло. Нов член сме на Европейския съюз. Като всеки един нов ученик искахме да сме прилежните, да сме съвестните, да сме най-добрите. Да покажем, че може да покажем, че сме наравно с големите“, обясни министърът в оставка.

Според нея обаче е било изключително важно да бъде постигната тази финансова стабилност, за да се покаже страната ни като надежден партньор. Павлова смята, че вината за високата безработица в страната не е само на правителството, а проблемът е международен.

Двадесет и шест милиона са безработните за целия Европейски съюз. Това означава, че проблемът е глобален, той не е само в България, заяви тя.

По нейни думи всички партии сега обещават увеличение на доходите и намаляване на безработицата, но трябва да е ясно как ще се случи това.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
Ако новото правителство вземе, че свърши някаква работа ще се развалят на Бойко сметките да се върне на бял кон. Ето затова ГЕРБ пречат на новото правителство, за да не излязат наяве техните злоупотреби преди изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
ИСТИНАТА ДА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ...криСТАЛИНКА - американо-комисар в ЕС.- "Изводът е, че ни трябва спешно заем от минимум 5 милиарда евро. За целта 41-то народно събрание трябва да гласува съответните правомощия на служебния кабинет, за да не рухне финансово страната!- ЗА ДА НЕ РУХНЕ ДЪРЖАВАТА ДА НУЖНИ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ - МИНИМУМ ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!ИЛИ - ЗА ДА ПОЧНАТ ДА РАСТАТ ДОХОДИТЕ - МИНИМУМ 15 МИЛИАРДА!!!- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 5
Mupo
преди 11 години
Изчетох всички коментари и само едно нещо не разбрах: За кого ще гласувате? Каква е по - добрата алтернатива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 11 години
Глупакът се познава по това, че прави едни и същи грешки, без да си взема поука от тях. Същото се отнася и за глупавия матриял. ГРОБ не без основание смятат, че е редно да бъдат изритани втори, а даже и трети път от парламентата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 8
Tony
преди 11 години
ОООО, герб, НЯМА да гласувам за партия, която ще увеличава дефицита!!!Защото като го увеличи, парите ще отидат в мафията, а не в МСП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 12
vlado.vlado
преди 11 години
За да можем да платим предстоящите плащания по дълга през 2015 и 2017, бюджетът трябва да генерира излишъци, които да се спестяват.На всички е ясно, че който и да ни управлява не може да генерира излишък в бюджета.Да не дава Господ да идват на власт ГРОБ-аджии, освен че изядоха фискалния резерв, ами искат да ни вкарат в още по-големи дългове, които ще плащат чак внуците ми.Тия папагали от ГРОБ ми се струва, че нямат глави на раменете си, дрънкат само за магистрали и финансова стабилност, каквото каже "Апостола, да се слави името му, Борисов" това, нищо друго не могат да измислят.Доходите на хората ще се увеличат, когато правителството спре да убива де що има бизнес в държавата.Не трябва в никакъв случай да ги допускаме до властта бб, цвцв и компания.Писна ми от некадърници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
много ми се искаше аз да напиша първи тая реплика:) палец нагоре от мен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
ramon.67
преди 11 години
България се управлява от масони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
clash_t
преди 11 години
Ако включваш във "върхушката" и Цеца, Цветан (ама не вътрешния) и пр. И.Пр... 'зимам те на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
tati
преди 11 години
А защо трябва да се правят тези салта и премятания ???? Не е ли по добре да се вдигне покупателната възможност на работещото население ???. Аз ще Ви дам пример - милионерите собственици - работодатели да сгъват по малко лев във джоба си и да развържат кесията на заплатите защото ако го няма НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО - РАБОТНИКЪТ май ще духат супата !!!!!!! кой ще им работи ???? -не вярвам собственикът сам да има такава производителност на труда - със ДВЕТЕ СИ ГОЛИ РЪЦЕ да произведе цялата продукция ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още