IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Представителите на протестиращите: Парламентът да не се разпуска!

Иска се и незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти, потребители на EРП-та, Топлофикация и ВиК до установяване истинността на сметките

18:41 | 23.02.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Да не се разпуска 41-то Народното събрание, докато не се промени изборният кодекс и докато не се реши за активното участие на гражданите в парламента. До това решение стигнаха на кръгла маса в София представители на 16 съюза и обединения, 46 граждани, както и 137 сдружения от цялата страна, предаде "Дарик".

Сред другите искания на представителите на протестиращите е, че 50% от народните представители следва да се избират марижоритарно, т.е. да не бъдат партийни кандидати. Всички бяха единодушни, че Конституцията на България трябва да бъде променена.

Декларацията с конкретните искания ще бъде внесена при президента. Сред предложенията са да няма жандармерия в страната, да се въведе данък "простащина" за всички, които слушат или разпространяват чалга, да има още една държавна телевизия, като ръководството ѝ да се избира пряко от народа, както и на всеки чин в училище да има тъчскрийн.

Организационните комитети на протестиращите от 25 града от страната излязоха с единни искания и по време на общонационална среща в Сливен, предаде агенция „Фокус”. В неделя исканията ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. След това те ще бъдат входирани при президента.

В Сливен бе поискано продължаване на работата на сега действащия парламент, създаване на програмен кабинет; създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%; създаване на договор между обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите; промяна на изборния закон; преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система; възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи. Протестиращите искат още да отпаднат чл. 69 (който гласи, че "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“), и чл. 103 от Конституцията (прогласява неотговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции).

По отношение на монополите протестиращите искат незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти - потребители на електроразпределителни дружества, Топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките; намаляване на квотите за производство на скъпа електрическа енергия; 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ Козлодуй, да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар; преминаване на ЕРП-ата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме техните функции. Иска се също разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар; разтрогване на договорите. ощетяващи държавата и българските граждани. търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени щети на държавата от лицата, подписали съответните договори и партийно управление и 50% гражданска квота на ДКЕВР.

Що се отнася до казусите с „Топлофикация“, представителите на протестиращите настояват за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества като всеки клиент да е с право да прекратява своя договор с едномесечно предизвестие, индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия, така че по всяко време да се знае реалната консумация; премахване на понятието „прогнозирано количество”; ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия; премахване на дружествата за топлинно счетоводство; разтрогване на всички концесии касаещи доставка на вода до гражданите, както и държавата да поеме функциите на концесионните дружества. Протестиращите заявиха, че ако президентът Росен Плевнелиев наистина слезе при тях по време на протеста утре, ще му бъдат връчени исканията на протестиращите, а ако не го направи, те ще бъдат входирани в президентството.

Следващата събота двете фракции ще обсъдят евентуалното си обединение. 

Междувременно стана ясно, че във вторник в 13.00 часа на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темашь на заседанието е “Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
riff
преди 11 години
не е ли по-лесно да се спазват от нас приетите правила, вместо всеки да си казва мнението лично по всеки въпрос, 6 млн менния и все различни, в случая има процедура, която успешно работи на не едно и две места по света, и то в страни, на които искаме да приличаме, поне по доходи, ако не по дисциплина, разум и работна етика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Лично аз съм за това да не бързаме много с изборите. И без това в такава обстановка едва ли е възможно да има нормална предизборна подготовка, както и нормални избори. Не бьрзаме за никъде. Белгийците изкараха 400 дни без правителство, а света не се свърши от това. Ако направим сега бързи избори следващите със сигурност пак ще са предсрочни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
KostadinovK
преди 11 години
Изборите не трябва да са по-рано от средата на май.28 Април е най-неподходящата дата (по време на празници), облагодетестваща ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още