IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Представителите на протестиращите: Парламентът да не се разпуска!

Иска се и незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти, потребители на EРП-та, Топлофикация и ВиК до установяване истинността на сметките

18:41 | 23.02.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Да не се разпуска 41-то Народното събрание, докато не се промени изборният кодекс и докато не се реши за активното участие на гражданите в парламента. До това решение стигнаха на кръгла маса в София представители на 16 съюза и обединения, 46 граждани, както и 137 сдружения от цялата страна, предаде "Дарик".

Сред другите искания на представителите на протестиращите е, че 50% от народните представители следва да се избират марижоритарно, т.е. да не бъдат партийни кандидати. Всички бяха единодушни, че Конституцията на България трябва да бъде променена.

Декларацията с конкретните искания ще бъде внесена при президента. Сред предложенията са да няма жандармерия в страната, да се въведе данък "простащина" за всички, които слушат или разпространяват чалга, да има още една държавна телевизия, като ръководството ѝ да се избира пряко от народа, както и на всеки чин в училище да има тъчскрийн.

Организационните комитети на протестиращите от 25 града от страната излязоха с единни искания и по време на общонационална среща в Сливен, предаде агенция „Фокус”. В неделя исканията ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. След това те ще бъдат входирани при президента.

В Сливен бе поискано продължаване на работата на сега действащия парламент, създаване на програмен кабинет; създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%; създаване на договор между обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите; промяна на изборния закон; преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система; възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи. Протестиращите искат още да отпаднат чл. 69 (който гласи, че "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“), и чл. 103 от Конституцията (прогласява неотговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции).

По отношение на монополите протестиращите искат незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти - потребители на електроразпределителни дружества, Топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките; намаляване на квотите за производство на скъпа електрическа енергия; 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ Козлодуй, да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар; преминаване на ЕРП-ата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме техните функции. Иска се също разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар; разтрогване на договорите. ощетяващи държавата и българските граждани. търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени щети на държавата от лицата, подписали съответните договори и партийно управление и 50% гражданска квота на ДКЕВР.

Що се отнася до казусите с „Топлофикация“, представителите на протестиращите настояват за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества като всеки клиент да е с право да прекратява своя договор с едномесечно предизвестие, индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия, така че по всяко време да се знае реалната консумация; премахване на понятието „прогнозирано количество”; ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия; премахване на дружествата за топлинно счетоводство; разтрогване на всички концесии касаещи доставка на вода до гражданите, както и държавата да поеме функциите на концесионните дружества. Протестиращите заявиха, че ако президентът Росен Плевнелиев наистина слезе при тях по време на протеста утре, ще му бъдат връчени исканията на протестиращите, а ако не го направи, те ще бъдат входирани в президентството.

Следващата събота двете фракции ще обсъдят евентуалното си обединение. 

Междувременно стана ясно, че във вторник в 13.00 часа на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темашь на заседанието е “Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 1
der direktor
преди 11 години
И други неща се забравят. Как се подава ниско напрежение към домакинствата, така котлоните, бойлерите и т.н. работят на макс цял ден, а електромера отчита също на макс. Стар номер. Защо миналия месец имам двойна сметка за ток като съм на ТЕЦ - готвил съм повече заради ниските температури ли? Това не е ли извършена измама в особено големи размери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
а са, де - кой ми *** в гащите...призивите за ВНС са абсолютно нерелеалистични, но добре е че се говири поне за промени , може до следващото НС да узрее нещо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
driverf1
преди 11 години
Протестиращите май забравиха за сградната инсталация наложена от топлофикациите,те(топлофикациите),да си изкарат тръбите вън от апартаментите и къде отиде тримесечния срок-който не е плати тримесечни вноски за сградна инсталация-да се изкарат тръбите извън апартамента му за сметка на монополиста.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
energetik
преди 11 години
Аз като гледам част от исканията ако се приемат моментално ще останем без ток и парно. Щото тук не се иска намаление на сметки, ами направо безплатен ток и безплатно парно! Да се обявял мораториум за плащане на ток от делември до неизвестно кога. Да се спрели исковете за неплатени сметки за парно до неизвестно кога (което означава че всеки моментално ще спре да си плаща и парното). Абе тези мислят ли изобщо, като предлагат такива работи - ами ако разследването се проточи половин година! ами ако е една? как ще караме без ток толкоз време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
kreditkiller
преди 11 години
Какви избори какви пет лева.Хората искат тези хрантутници да работят.За какво са вземали заплати и са получавали "служебни" облаги?За да се изнижат когато стане напечено ли?Нещо намирисва, май всички са за затвора, може би с малки изключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 8
tati
преди 11 години
На всички ХОРА им е ясно че бунта е за ПАРИ и по-точно за по регулирано и справедливо разпределение на парите между ХОРАТА Защото парите който са у богатите не са им им дадени в момента в който са се родили а са ги взели от БЪЛГАРИЯ и те са ОБЩИ !!!това че единия е крал а другия е спал не значи нищо .Това са оправдания на тарикатитеАз не мога да разбера за какво са им на богаташите тези милиони пари .Къде ще си ги носят в гроба ли ???. Ми нали човек се ражда гол и си отива гол от тоя свят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Ако трябва да съм напълно откровен точно в момента май няма нито една държава, на която много да ми се иска да приличаме. Ако ми се прииска да имаме висок икономически растеж излиза, че искам да приличаме на Китай или Турция, защото другаде такова нещо вече няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
индианеца
преди 11 години
Няма такова нещо, другари революционери. Парламента се разпуска. Като искаш оставки трябва да знаеш какво следва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още