fallback

Синдикатите и БСК призоваха за служебно правителство

Призивите в публичното пространство за национализация на частни компании са негативен сигнал за България

18:21 | 23.02.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Формиране на служебно правителство и провеждане на избори за Народно събрание в максимално кратък срок поискаха в съвместна декларация до президента Росен Плевнелиев, ръководствата на парламентарно представените политически сили и структурите на гражданското общество Българската стопанска камара (БСК), КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Трите организации искат служебното правителство да гарантира икономическата и социална стабилност на страната, успешни преговори с Европейската комисия за условията за финансиране на България по новата бюджетна рамка 2014-2020 г. и провеждането на честни и прозрачни избори.

„Политическите сили и представителите на гражданското общество, в т.ч. национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, да подпишат Обществен договор, с гарант президента на България, за:

Основните принципи на нова Конституция и съгласие за свикване на Велико народно събрание;

- Възлагане на Народното събрание, в срок до края на 2013 г., да разработи проект за нова Конституция и да свика Велико народно събрание за нейното приемане.

От организациите поискаха новата Конституция да постави основите на нов политически модел, базиран на разширяване и гарантиране на основните права на гражданите, гражданско участие при формирането и контрола на националните цели, управленските действия и разходването на публичните средства.

БСК и синдикатите настояват и за преосмисляне на призивите в публичното пространство за национализация на частни компании. Според тях това негативен сигнал за демократичното развитие на България. Смяната на частния монопол с държавен не решава проблема – решението е в ръцете на държавата, която трябва да създаде правила и да следи за тяхното спазване, пише в декларацията.

За успокояване на обществото ще допринесат общественият договор за нова конституция, незабавните промени в законодателството преди разпускането на сегашното Народно събрание, гарантиращи ефективна защита на потребителите от монополни услуги, както и прилагането на компенсаторни мерки за доходите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:48 | 09.09.22 г.
fallback