fallback

Социологът Живко Георгиев: Политическата машина е леко разглобена

ГЕРБ ще водят предизборната борба с анти-ДПС риторика, гражданите нямат време за промяна на изборната система

11:20 | 22.02.13 г.

ГЕРБ ще водят предизборната борба с анти-ДПС риторика, коментира пред Investor.bg социологът от Галъп Интернешънъл Живко Георгиев, след като парламентът гласува оставката на кабинета, а Бойко Борисов обяви, че има доклад за поръчан от Ахмед Доган атентат срещу него.

„В предизборната борба ще се използва анти-ДПС риторика, а също и анти-БСП, но това в някакъв смисъл е естествено. Съобщението на Борисов предвещава стила на предизборния дебат“, допълни той.

По думите му сигнали непрекъснато вървят, а ако този е бил достатъчно сериозен е щял да бъде изваден по-рано.

Що се отнася за исканията на гражданите за мажоритарен вот и отзоваване на депутати, Живко Георгиев посочи, че гражданските организации няма да имат време за реакция.

„Самата материя предполага друг тип избирателна система, мажоритарни избори. Това означава смяна на законодателството, а няма парламент, който да го направи. Още повече, че Изборният кодекс току що беше гласуван, а политическата машина е леко разглобена“, обясни социологът.

Най-бързият вариант за гражданските инициативни комитети е да припознаят някоя регистрирана партия или да представят своя формация в предизборната кампания.

Живко Георгиев не изключи възможността едновременно с изборите да бъде проведен референдум по някоя от социално значимите теми, след като днес гражданските инициативни комитети обявиха, че са организирали подписка за отзоваването на депутати. Според него обаче, ако изобщо се стигне дотам заради липсата на парламент, който да одобри подписката, е по-вероятно да се избере „по-стратегическа тема“.

Много са пътищата, по които може да поеме страната след оставката на правителството, поясни още социалогът. Ако обаче следващият кабинет иска да оцелее, ще трябва да инкорпорира в политиката си основните социални, икономически и политически искания на гражданите и да провежда политики, ориентирани към доходите, растежа, безработицата, здравеопазването, управлението на монополите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
fallback