fallback

Започва подписка за референдум за отзоваването на политици

Граждани ще внесат искане парламентът да коригира Избирателния кодекс и да се позволи регистрирането на независими граждански листи на предстоящите избори

13:28 | 21.02.13 г. 10

До края на тази седмица в цялата страна ще тръгне подписка за провеждане на референдум, на който българите да решат дали искат да имат правото да отзовават политиците, които са избрали.

Това съобщи днес във Варна съпредседателят на инициативния комитет за всенародното допитване Борислав Цеков, цитиран от БТА.

По думите му от 11 февруари подписката тече в няколко от областните градове в страната и е подкрепена от над 10 хиляди души. Срокът за събирането на необходимите 500 хиляди подписа е до 11 май.

Инициативата за референдума е на движение "Модерна България", в което влизат над 70 граждански организации, уточни Цеков. Той допълни, че освен за отзоваването, хората ще могат да кажат и дали искат да имат право да сезират Конституционния съд, ако считат, че някой закон нарушава гражданските им права.

Цеков съобщи още, че движението ще внесе искане в настоящия парламент чрез корекция в Избирателния кодекс да се даде възможност за регистриране на независими граждански листи на предстоящите избори, които да са равнопоставени на партийните.

Според членовете на формацията това ще даде възможност в бъдещото Народно събрание да има действителен граждански контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
fallback