fallback

Оставката на Борисов разедини обществото

Резултатите от експресно проучване на "Алфа рисърч" сочат, че половината от анкетираните подкрепят оттеглянето му, а други 47% - не

22:51 | 20.02.13 г. 10

Настроенията в обществото са силно поляризирани по отношение на оставката на премиера Бойко Борисов, сочат резултатите от експресно изследване, проведено днес от "Алфа рисърч".

Половината от участниците в допитването считат, че правителството е трябвало да подаде оставка, 47 на сто отговарят с "не", а едва 3% нямат мнение, съобщи социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНТ.

Зад тези числа стоят симпатизантите на различни политически сили с ясно изразени политически симпатии.

Около 75% от симпатизантите на БСП, "Атака" и ДПС твърдо стоят зад тезата, че правителството е трябвало да подаде оставка. Почти огледална е картината при симпатизантите на ГЕРБ, 75% от които твърдят, че кабинетът не е трябвало да депозира оставката си.

Наблюдават се изключително полярни позиции сред привържениците на други политически сили - симпатизантите им са разделени наполовина.

Около три пети от анкетираните одобряват протестите в страната, сочат още резултатите от изследването. Срещу монополите и ниските доходи са застанали 89 на сто от запитаните, а смяна на правителството са поискали 21%.

На въпроса кой е най-добрият вариант за страната след оставката, 73% застават зад идеята за служебно правителство, назначено от президента, а 17 на сто са за правителство с мандат на ГЕРБ.

На ясно очерталите се предсрочни парламентарни избори 66% от запитаните твърдо заявяват, че ще гласуват. "Трябва да сме наясно, че независимо от хода на протестите, независимо от това, което се случваше през всичките тези дни, обществото остава в едни разделени, паритетни позиции", обобщи Димитрова.

Още новини за политическата обстановка в страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 09.09.22 г.
fallback