IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първанов не подкрепя идеята за мажоритарен избор на депутати

Експрезидентът е скептик и за провеждането на Велико народно събрание

21:08 | 20.02.13 г. 47
Първанов не подкрепя идеята за мажоритарен избор на депутати

"Аз не бих подкрепил идеята за 240 мажоритарни депутати, защото това ще означава хаос, възможност за манипулация и липса на перспектива". Това каза Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012 година, в интервю за извънредно студио на бТВ.

Той заяви, че има други разумни идеи, които могат да бъдат обсъдени в рамките на диалог с протестиращите. „Но за това според мен сега вече ролята пада основно върху Президентството”, коментира експрезидентът.

Първанов каза още, че е много важно членовете на служебния кабинет да бъдат професионалисти, хора с висок авторитет в обществото, които никой да не заподозре, че ще се опитат да манипулират изборите.

“Служебният кабинет, освен оперативните задачи, които решава, има голямата ключова цел – подготовката на честни, прозрачни и демократични избори”, посочи Първанов.

От думите му стана ясно, че е скептично настроен за свикването на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. “При тази разпиляност на политическия потенциал на партиите в политическото пространство, аз се съмнявам, че в едно Велико Народно събрание може да се събере конституционно мнозинство”, посочи той.

“Представете си, че проведем такива избори, свикаме Велико Народно събрание, което не може да произведе никакъв продукт, тогава катастрофата за политическата класа и за България ще бъде голяма”, допълни Първанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 10
Ricco
преди 11 години
Не се хващайте за сламка - мажоритарното гласуване не променя нищо друго освен това, че води към двупартиен модел. Фактите са безспорни - на последните ни парламентарни избори имаше 31 мажоритарни района и в нито един нямаше избрам независим кандидат. Гласуването за парламент е гласуване за идеи, а идеите се представляват от партии. Така хората, които имат сходни идеи, макар и да са в различни краищата на България могат да имат представителство. Например, ако във всеки избирателен район има 5% поддръжници на дадена идея - напр. зелени (или антизелени или земеделци или от бирената партия или каквато и да е друга), и те гласуват за тяхната партия, то те имат шанс да имат представителство в парламента. Но ако гласуването е мажоритарно, с 5% гласове във всеки един район, те ще загубят навсякъде (ще спечели кандидатът на партията с най-голяма поддръжка, а всички останали ще загубят). Така мажоритарния вот орязва представителството и много хора остават без свои представители в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Тоя като какъв се изхожда в публичното пространство? Кога изборите са произвели някакъв резултат, като има предвид и себе си, за обществото? Резултата е само за избраните: много приятели които се чудят апартамент ли да ти подарят или нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 6
nobel
преди 11 години
Тука с Първанката сме на диаметрално противоположни възгледи. Разбирам го, че много му харесва да си има партийка, която получава освен всичко друго и държавни субсидии и сграда на Позитано 20. Освен това като си я подредиш оная ми ти партийна листа все с твои хора - благодат. Хем са и зависими от теб и те слушат. А ако всички са независими може в един момент да се окаже, че просто не си на власт и не ти се получава далаверата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
Isumu
преди 11 години
Е как ще подкрепя, като и двете са свързани с пряк контрол от народа. Точно от това най-много се страхуват всички политици и никога няма да го допуснат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
tonitov
преди 11 години
Кой апелира за честни избори. Крадеца вика дръжте крадеца. Нагли демагози!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още