fallback

Д. Петкова: Очакваме бавен процес на възстановяване на пазара

Българският пазар е тесен за пенсионните фондове, заяви изп. директор на ПОК Доверие по време на среща на "Клуб Investor.bg“

15:45 | 25.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Очевидно е, че българският капиталов пазар преживява своята криза, след толкова дълбока корекция не мисля, че нещата могат бързо да се възвърнат в състоянието, в което бяха миналата година.

Това каза Даниела Петкова, изпълнителен директор на пенсионно-осигурителна компания Доверие, по време на поредната проведена среща на „Клуб Investor.bg“, проведена с подкрепата на ОББ.

По думите й дори стои въпросът дали може да бъдат достигнати миналогодишните нива, дотолкова доколкото може да се каже дали тези нива са били “нереалистично високи”. Все пак според нея се очаква процес на възстановяване, който обаче ще бъде доста бавен.

По време на срещата Петкова коментира част от стратегията на компанията за взимане на инвестиционни решения, перспективите и възможностите, които предлага капиталовият пазар у нас.

Мигновенно взехме решение да изкупим предлагането на акции на Монбат на 20,375 лв. за акция, заяви Петкова.

Два пъти в последните месеци сме имали кризисна ситуация и сме вземали решения за покупки, които да покажат на пазарните участници, че купувачи има, заяви още тя.

Въпреки това на въпроса защо не инвестираме свободните си законово определени лимити, отговарям, че имаме свои лимити за отделните позиции, а често няма достатъчно позиции в България, които да отговарят на критериите ни.

Българския пазар е тесен за пенсионните фондове и това е една от причините за инвестициите на пенсионните фондове в чужбина. Други причини са географската и браншова диверсификация, както и ликвидността, която на този етап не е водеща за пенсионните компании, защото те имат дългосрочен хоризонт, стана ясно на срещата. Прогнозите за активите на българските пенсионни фондове през 2015 г. са за 4,5 млрд. евро.

От ПОК Доверие уточниха, кои сектори представени на борсата са перспективни според тях, както и кога се очакват първите плащания на пенсии от универсалните пенсионни фондове, които са най-големите.

В последните месеци освен акции от Деспред сме продали и участието си в Българска роза Пловдив АД, уточни Даниела Петкова. Участието в Деспред е продадено на печалба от 9% спрямо придобиването, като цената е такава каквато е бил готов да даде купувачът, отговори Петкова на предварително прочетения от нея въпрос във форума на Investor.bg.

Участието в Българска роза Пловдив е продадено, защото при посещение в дружеството, екпертите на ПОК Доверие са останали разочаровани от състоянието му.

От средата на 2007 г. бездействахме на БФБ-София тъй като цените бяха високи, каза Мирослав Маринов, финансов директор в ПОК Доверие. Продадохме някои малки пакети от дружества, които бяха преминали справедливата си цена според нас, уточни той.

ПОК Доверие няма инвестиции в сектор Строителство, като например продадохме акциите си от Трейс 2-3 дни след старта на търговията при стабилизиране на цените около 270-280 лв. за акция, уточни Мирослав Маринов.

Присъстващите на срещата чуха коментарите на ПОК Доверие за акциите и отчетите на Оргахим и ПИБ, договора на Оргахим с Поликолор, случаите, в които ПОК Доверие купува акции, бяха изброени критерии за дружества в които дружеството не инвестира. Бяха обявени и очаквания за бъдещите отчети на публичните компании, както и за развитието на сектора на недвижимите имоти.

Във връзка с друг въпрос от присъстващите беше аргументирана тезата, че платформата XETRA ще има незначително пряко отражение върху търговията на БФБ-София.

Дискутирани бяха и теми като евентуални инвестиции на арабски шейхове на капиталовия ни пазар, целите за доходност, които си поставя ПОК Доверие и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 06.09.22 г.
fallback