IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите в апартаменти като „паразитни структури“ в жилищните сгради

Пречат ли офисите, които се намират в апартаменти в жилищни блокове у нас, на общото функциониране на сградата, обсъждаха лекторите на Клуб Investor.bg

15:29 | 16.12.10 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>Марио Захариев. Снимка: Investor.bg</p>

Марио Захариев. Снимка: Investor.bg

Пречат ли офисите, които се намират в апартаменти в жилищни блокове у нас, на общото функциониране на сградата? Какво се случва, когато останалите собственици не са съгласни с наличието на офис в техния блок? Какво се случва с оценката на апартаментите, в които има офиси?

Това бяха част от въпросите, на които потърсиха отговор лекторите, които взеха участие на последното за 2010 г. издание на Клуб Investor.bg, посветено на жилищните имоти.

По мнението на Марио Захариев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ФеърПлей Интернешънъл, вероятността да се сгреши при оценката на един имот „е огромна“ поради наличието на множество усложняващи обстоятелства.

Захариев постави въпроса за това каква би била евентуалната оценка на един имот, в който има офис и той стане обект на спор между собствениците на останалите апартаменти в сградата.

Петър Диков, главен архитект на София, каза, че е убеден, че и самите собственици на жилищни имоти „ще направят необходимото, за да успеят да изчистят своите общи имоти от такива паразитни структури, тъй като те определено пречат на използването по предназначение на жилищните имоти“.

Още от Клуб Investor.bg:

Ще възкръсне ли пазарът на продажби на жилища на зелено у нас?

Завръщат ли се спекулантите на жилищния пазар у нас?

Цв. Тасева: Не повече от 5% е спадът на жилищните цени в страната за 2010

Какво е влиянието на метрото върху цените на жилищата в София?

Петър Диков: Край на изкуственото завишаване на жилищните цени

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Марияне, чертаеш един "идеален" сценарии със специализирани имоти според употребата, и това за всички би било най-добре.НО просто в България пазарът не е достигнал дотам, и отчасти именно въпросните "инвеститори" си го направиха така. Защото всеки от тях се целеше в мегафирмите които плащат състояния за Клас "А" (понеже почти нямаше такива обекти по-рано), а никой не подходи по-разумно към среден клас офиси, с по-малка квадратура, гъвкава функционалност и достъпни наеми. Точно каквото биха наели "апартаментните" фирми.Това е истината - господата тръгнаха с голямата лъжица, и сега няма с какво да я напълнят. В Европа наемите са подобни на тези които искат тук, докато себестойността е в пъти по-висока там. А иначе интерес към офиси има, просто към клас и условия каквито те не могат да предложат.Но пазарът сам ще се погрижи за това, както и за много други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Ogibogi
преди 13 години
Пречат разбирасе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Мунчо
преди 13 години
Уважаеми коментатори,какъв е проблема да се събере общо събрание на собствениците и да се решат нещата всеки за себе си, според общият интерес.да не забравяме, че е по-лесно фирмите ползватели на офиси-апартаменти да бъдат натоварени да поемат администриране и покриване на известни разходи във входа.има случаи, в които собственици взимат без наем общите части, но плащат всички сметки на входа.което е добре за останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 13 години
Защо МОЛ-овете се делят на административни и търговски части?Например влизате в МОЛ София и на първия етаж има магазин, после офис на счетоводна къща, после книжарница, после зъболекар, до него паркинг и до него апартамент на някой. То бива каша, но поне в новите кооперации не трябва да се допуска, а при старите дано еволюцията изчисти проблемът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
Определено е проблем офиси и жилища да са в една кооперация. В нашата кооперация има офиси и от единия офис настяваха за "отворен достъп през деня", което според тях означава, да чупят механизма за самозатваряне на вратата, за да е вечно отворено през деня. Причината - мързи ги да отиват до домофона. Вечер да сме заключвали. В други кооперации проблем е когато не работят домофоните. Клиентите на фирмите звънят на всички звънци.... Ако офисите са стоматологичен кабинет или други с голям поток от хора, става като аврамов дом. Не благодаря. Отделно в нашата кооперация има и два апартамента на апартхотелни начала. Не че са чак такъв проблем, но искам да знам с кой живея в един вход и да го познавам, което е факт, с изключение на хотелските, откъдето познавам хората от обслужващата агенция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
theforce
преди 13 години
хахаха ще им се на затъналите "инвеститори" някой да им наеме офисите за по 8-10 евро на квадрат. само че като им течаха лигите преди 2-3 години при 12 евро пазарни наеми и сравнително нищожна себестойност, не им светна лампичката че това е прекалено хубаво за да е истина?айде сега да си обитават сами "паразитните структури" и да не се сърдят на пазара че им е крив ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
pecan
преди 13 години
разбирай някои фирми които построиха офис сгради няма на кого да си дадат офисите.а и няма работа за архитекти и строители да се строят нови офиси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
onufri
преди 13 години
То от офис до офис има разлика,естествено, и много зависи за какво се ползва,но най-много пречат на глупаците псведоинвеститори,дето настроиха офис сгради все едно сме центъра на световния бизнес и сега им стоят празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
hellwitch
преди 13 години
Gluposti.S kakvo pre4i edin ofis v jilistna sgrada ako moje da popitam?Po skoro e obratnoto - v edna jilistna sgrada nqma vsi4ki neobhodimi usloviq za ofis.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още