IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите в апартаменти като „паразитни структури“ в жилищните сгради

Пречат ли офисите, които се намират в апартаменти в жилищни блокове у нас, на общото функциониране на сградата, обсъждаха лекторите на Клуб Investor.bg

15:29 | 16.12.10 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>Марио Захариев. Снимка: Investor.bg</p>

Марио Захариев. Снимка: Investor.bg

Пречат ли офисите, които се намират в апартаменти в жилищни блокове у нас, на общото функциониране на сградата? Какво се случва, когато останалите собственици не са съгласни с наличието на офис в техния блок? Какво се случва с оценката на апартаментите, в които има офиси?

Това бяха част от въпросите, на които потърсиха отговор лекторите, които взеха участие на последното за 2010 г. издание на Клуб Investor.bg, посветено на жилищните имоти.

По мнението на Марио Захариев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ФеърПлей Интернешънъл, вероятността да се сгреши при оценката на един имот „е огромна“ поради наличието на множество усложняващи обстоятелства.

Захариев постави въпроса за това каква би била евентуалната оценка на един имот, в който има офис и той стане обект на спор между собствениците на останалите апартаменти в сградата.

Петър Диков, главен архитект на София, каза, че е убеден, че и самите собственици на жилищни имоти „ще направят необходимото, за да успеят да изчистят своите общи имоти от такива паразитни структури, тъй като те определено пречат на използването по предназначение на жилищните имоти“.

Още от Клуб Investor.bg:

Ще възкръсне ли пазарът на продажби на жилища на зелено у нас?

Завръщат ли се спекулантите на жилищния пазар у нас?

Цв. Тасева: Не повече от 5% е спадът на жилищните цени в страната за 2010

Какво е влиянието на метрото върху цените на жилищата в София?

Петър Диков: Край на изкуственото завишаване на жилищните цени

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 13 години
След години борба срещу държавните ограничения те се завръщат.Не че някой ги спазва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Jores
преди 13 години
Тези работи стават по естствен път,е ли е нормално да се ограничава правото на избор и все някой да мисли за нашето "добро". Ако по принудителен начин се ограничи възможността жилищни имоти да се иползват за офис нужди при съгласие от живущите в сградата ще се получи обогатяване на един сектор в бизнеса за сметка на много други. Кой има претенции да пренасочва парични потоци към които няма отношение - паразитизъм си е май такава операция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Director
преди 13 години
"Общото събрание на собствениците не е никакъв реален орган. Всеки си прави каквото иска. Едни не плащат, други рушат и т.н..."А на тебе какъв ти е проблемът с това, Марияне? Остави хората да се оправят както могат. Аман от държавна намеса, аман от административни ограничения! Пазарът си върши работата доста добре - както казаха хората - в офис сграда плащаш 8-10 евро, а в апартамент - 3-4 евро. И мога да ти дам много примери за собственици на жилища, които са доволни, че има офиси в сградата им, защото фирмите плащат доста неща, които собствениците иначе не биха ползвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
alzag
преди 13 години
Браво Маряне - разбуни духовете!Както винаги имаме от крайните застъпници и на двете тези, но това е нормално - 2 синода, 2 сини партии ...А истината е ЕДНА, само дето всеки я гледа под различен ъгъл.Нашият офис е в жилищна сграда в центъра на София.Мога да Ви напиша кой какво спално бельо има, кой какво кога готви ... Въобще не е за хвалене, когато ни идват посетители, ама пък си на пъпа на София. Погледнато от другата страна - плащаме си редовно режиините, освен куриерите рядко ни идват външни лица в офиса, а на мързящите да отидат до домофона ще им кажа да си инсталират мързелив бутон при "секретарката".В същото време имаме офис в сграда със смесено предназначение, който отдаваме под наем. Макар и с отделен вход от жилищните входове - пак си имаме търкания с живущите. Подземният паркинг е общ, отоплителната инсталация е обща, тротоарите са ни общи ...и пак започват проблемите.За мен лично, офисите трябва да са в офиссгради, но и магазините да излезнат ог гаражите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
bgf
преди 13 години
Имаме два офиса, в кооперация с 13 апартамента в София. Едшният е адвокатска кантора. Това е ад под небето. Не плащат парно, не плащат задължения в етажната собственост. Разкарват съкооператорите ни за всяко плащане по10-12 пъти. Клиентите им разбиват входната врата и автомата и, стълбището са превърнали в топла пушална и т.н. Аз лично не съм дал съгласие, този апартамент да бъде адвокатска кантора. И какво от това, тази кантора съществува. Кой ще я махне? Главният инженер на общината или детотощният бар под кантората? Или...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
stanislavnba
преди 13 години
Явно всички са на мнение че дискусията е пълна *** и някаква жалка кампания. Офисите в жилища са си много икономически изгодно нещо. Едни счетоводители например могат съвсем спокойно да си работят в апартамент без да обезпокояват никой. Същото е за програмисти, адвокати и всякакви офис професии които не налагат постоянен клиентски поток. Та както се каза по долу. Защо да плаща някой 1000Е наем като може да плаща 700лв. Дори при 700лв ще е много по удобно с кухничка , хладилник и всякакви удобства(все едно си вкъщи )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Изключително непрофесионална и тенденциозна дискусия! Без юридически, нито икономически аргументи. Откровени манипулации...Онзи ден Дянков обяви малкия и среден бизнес за излишен, сега Диков реши, че апартаментните офиси са паразитни?!... Тези хора имат ли представа, че т.нар. "микро" фирми са 90% от фирмите в Европейския съюз? А именно техни са апартаментните офиси... Срещу кого са тръгнали? Егати мръснишката кампания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Общото събрание на собствениците не е никакъв реален орган. Всеки си прави каквото иска. Едни не плащат, други рушат и т.н. В цялата страна има само един изгонен некоректен собственик в Русе. Това събрание е абсолютно нищожно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Проблема е , че лакеите от властта на "инвеститорите" се чудят как да заслужат рушветите и консултанските си разходи. Как да накарат фирмите и дори най-малките от тях да се заврат при 8-10 евро на квадрат в "бизнес" сградите им. Щото едни тристаен може да се намери и на 400-500 лв., а за същата квадратура в офис сграда ще ти искат поне 600-700 в евро. Някой забрави , че тук е БГ а не АМЕРИКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
petstar
преди 13 години
Поредните медийни внушения на собствениците на офис сгради и техният говорител П.Диков -" паразитни образования" - поредното бомбастично обобщение, неотговарящо на действителността. Ако някъде има проблеми, то те се решават конкретно и съвсем не означава, че всички офиси в апартаменти пречат... Какво ще се промени, ако се приведе забраната в действие, ако фирмите ползващи апартаменти за офиси нямат възможност да плащат високите наеми в офиссградите ..Поредната пречка пред малкия и среден бизнес. И това на фона на съществуващата тенденция за бизнес от дома...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още