fallback

Асен Христов: Застрахователните брокери са в конфликт на интереси

Те трябва да защитават интереса на клиентите си, но всъщност им продават този застраховател, който им дава най-голяма комисиона

13:59 | 29.10.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България АД

Застрахователните брокери са в конфликт на интереси, защото трябва да защитават интереса на клиентите си, но всъщност им продават продуктите на този застраховател, който им дава най-голяма комисиона, каза по време дискусията от Клуб Investor.bg Асен Христов, председател на надзорните съвети на Еврохолд България АД и ЗАД Евроинс АД.

Това корумпира системата, уточни Христов. Според него също така не може да се плаща комисиона от 35% за написването на една полица. Това у нас прави 70 лв., докато в Испания брокерите получават едва 40 лв., или 5% от полицата, струваща там 400 евро.

Мнението на Христов е, че се нарушава и изискването на Кодекса за застраховане клиентът да научава каква комисиона получава брокерът за продадената полица. Това беше една от причините комисионите на брокерите да не се облагат с ДДС, напомни председателят на Еврохолд.

В срок от два месеца Комисията за финансов надзор е добре да приеме наредбите за увеличаване на застрахователните резерви и въвеждане на електронната полица, като не трябва да се спира от гласовете, че ще бъде трудно и сложно, смята Христов.

"Да, цената на застраховка гражданска отговорност ще се повиши от въвеждането на допълнителните резерви, но това ще направи компаниите по-стабилни", заключи Христов.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на: Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 08.09.22 г.
fallback