fallback

EY: Здравеопазването пристъпва към невиждана трансформация

Здравните системи са подложени на все по-голям натиск за съкращаване на разходите и това ги мотивира да търсят по-устойчиви решения

16:50 | 09.11.15 г. 8

Разходите за здравеопазване се превръщат във все по-спешен проблем в цял свят. В САЩ например делът на здравеопазването в БВП ще се увеличи от 17% през 2012 г. на 23% през 2023 г. Същевременно случаите на хронични заболявания ще "експлодират", което ще наложи търсене на решения чрез промяна на навиците на хората.

Болестите, които не могат да бъдат обяснени, представляват 75% от разходите за здравеопазване и ще донесат загуба в размер на 47 трилиона щ.д. за световния БВП до 2030 г.

Това се посочва в доклад на Ernst&Young България на тема „Преосмисляне на здравеопазването: Мегатенденции 2015 - как да разберем един свят в непрекъснато движение“.

Според доклада здравеопазването, което вече представлява 10% от глобалния БВП, пристъпва към невиждана досега трансформация. Здравните системи и участниците в нея са подложени на все по-голям натиск за съкращаване на разходите и това ги мотивира да търсят по-устойчиви подходи за увеличаване на стойността.

Натискът за съкращаване на разходите се засилва в резултат на промените в демографската среда, повишаващите се доходи на бързо разрастващите се пазари и неминуемата епидемия от хронични заболявания.

Експлозията от огромни количества данни и мобилни технологии за здравеопазване дават възможност за създаване и анализ на информацията в реално време. Компании, които традиционно работят извън сферата на здравеопазването, влизат в битката, за да предложат нови начини за конкуренция и партньорство, посочват експертите в анализа.

Според тях тези тенденции задвижват един фундаментално различен подход – той излиза извън традиционното осигуряване на грижа за здравето като "грижа за болните” и преминава към „управление на здравето“. С други думи, успехът изисква от нас нов подход към здравето, посочва се в доклада на консултантската компания.

Предизвикателствата, породени от разходите, качеството и достъпа до здравеопазване, ще продължат да стимулират реформите в сектора. Експлозията от мобилни технологии за здраве пък ще даде възможност на пациентите да разполагат с по-прозрачна информация и да контролират по-добре собственото си здраве, посочва се още в доклада.

Приложенията за смартфони и безжичните медицински устройства генерират данни в реално време и дават възможност за интервенции в реално време. Социалните медии също играят все по-голяма роля, като свързват пациентите и доставчиците и им позволяват да си взаимодействат и да се учат взаимно по нови начини.

Компаниите, които се занимават със здравеопазване, все повече ще се конкурират с компании от други нетрадиционни области, прогнозират експертите. Компании от сектори, които доскоро стояха встрани от здравеопазването, сега навлизат в сектора. Телекомуникационните фирми разработват подходи, чрез които да дадат възможност на пациентите да управляват собственото си здраве. Компаниите за информационни технологии се включват в борбата, за да се справят с предизвикателството за анализа на данните. Търговците на дребно и производителите на храни експериментират с по-здравословни храни и могат да играят роля за насочване към по-здравословни навици и поведение.

Ernst&Young България е институционален партньор на Здравен дебат, организиран от Puls.bg и Клуб Investor.

Здравен дебат се провежда с любезното съдействие на Новартис България, Астра Зенека, МБАЛ „Доверие“ , „ПроДуКт – Проджект Дивелъпмънт Кансълтинг“ АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
fallback