IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Димитрова: Продажбите на имоти чрез ЧСИ са атрактивна ниша за всички банки

Процесът обаче се изправя пред различни предизвикателства, които трябва да бъдат решени, казаха експерти по време на Клуб Investor.bg

10:58 | 29.11.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Галя Димитрова. Снимка: Investor.bg</p>

Галя Димитрова. Снимка: Investor.bg

Продажбата на имоти чрез частни съдия изпълнители (ЧСИ) представляват нова ниша, която е атрактивна както за нас, така и за всички банки.

Това коментира по време на Клуб Investor.bg Галя Димитрова, директор "Банкиране на дребно" на Емпорики Банк България ЕАД.

Това са интересни сделки, защото са с подготвени и изчистени документи по отношение на имотите от страна на ЧСИ, имат актуални оценки на имотите, актуални удостоверения за тежести с всички вписвания, обясни тя.

„Като параметри и като цена на сделките, те изглеждат много атрактивни за всяка банка.“

Въпреки това този тип продажби са свързани с редица неизяснени въпроси и за да могат да бъдат оформени като продукт, е нужна от стандартизация.     

Като пример за предизвикателство тя посочи факта, че след като ЧСИ обяви купувача на имота, се издава постановление, което обаче все още не дава право на купувача да се обяви за собственик на имота и да се разпорежда с него. Предстои срок от 7 дни, през които купувачът трябва да заплати сделката. Банката кредитор трябва да плати по специална сметка на ЧСИ без да е обезпечена по кредита си.

Дори и след плащане обаче все още обявеният купувач не е собственик. Предстои нов срок на обжалване на постановлението, който в някои случаи продължава много дълго и зависи от три инстанции.

През периода на изчакване на тяхното решение постановлението не може да се впише и купувачът не може да се легализира като собственик на имота, а банката продължава да е необезпечена по сделката си, каза Димитрова.

Вижте видеото от Клуб Investor.bg с Галя Димитрова:

 

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор
С подкрепата на FairPlay Properties REIT

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
lashov
преди 12 години
Тази хубавица очевидно не е наясно какво може да се случи на човек който купи имот от ЧСИ!! Имам клиенти които по 2 години не могат да влязат във владение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още