IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Димитрова: Продажбите на имоти чрез ЧСИ са атрактивна ниша за всички банки

Процесът обаче се изправя пред различни предизвикателства, които трябва да бъдат решени, казаха експерти по време на Клуб Investor.bg

10:58 | 29.11.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Галя Димитрова. Снимка: Investor.bg</p>

Галя Димитрова. Снимка: Investor.bg

Продажбата на имоти чрез частни съдия изпълнители (ЧСИ) представляват нова ниша, която е атрактивна както за нас, така и за всички банки.

Това коментира по време на Клуб Investor.bg Галя Димитрова, директор "Банкиране на дребно" на Емпорики Банк България ЕАД.

Това са интересни сделки, защото са с подготвени и изчистени документи по отношение на имотите от страна на ЧСИ, имат актуални оценки на имотите, актуални удостоверения за тежести с всички вписвания, обясни тя.

„Като параметри и като цена на сделките, те изглеждат много атрактивни за всяка банка.“

Въпреки това този тип продажби са свързани с редица неизяснени въпроси и за да могат да бъдат оформени като продукт, е нужна от стандартизация.     

Като пример за предизвикателство тя посочи факта, че след като ЧСИ обяви купувача на имота, се издава постановление, което обаче все още не дава право на купувача да се обяви за собственик на имота и да се разпорежда с него. Предстои срок от 7 дни, през които купувачът трябва да заплати сделката. Банката кредитор трябва да плати по специална сметка на ЧСИ без да е обезпечена по кредита си.

Дори и след плащане обаче все още обявеният купувач не е собственик. Предстои нов срок на обжалване на постановлението, който в някои случаи продължава много дълго и зависи от три инстанции.

През периода на изчакване на тяхното решение постановлението не може да се впише и купувачът не може да се легализира като собственик на имота, а банката продължава да е необезпечена по сделката си, каза Димитрова.

Вижте видеото от Клуб Investor.bg с Галя Димитрова:

 

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор
С подкрепата на FairPlay Properties REIT

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
Jores
преди 12 години
Въвод на купувачаЧл. 498. (1) Купувачът се въвежда във владение на имота от съдебния изпълнител въз основа на влязлото в сила постановление за възлагане. Купувачът представя удостоверения за платените такси за прехвърляне на имота и за вписване на постановлението за възлагане.(2) Въводът се извършва срещу всяко лице, което се намира във владение на имота. То може да се брани само с иск за собственост.Та с две думи, на база влязлото в сила постановление за възлагане се прави въвода, като той се осъществява и дори да има претенции. Този с претенцийте трябва да докаже в съд че е собственик и ако се окаже такъв ще има възможността да се върне в имота. Процедурата по въвода от момента на влизане в сила на постановлението е до един месец. Насрочва се дата, уведомява се обитателя - независимо кой е той и ако не го предаде доброволно се изнася принудително в посочения ден и час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 12 години
на Жорес няма какво да му обясняваш - трябва му много време , за да разбере че 1+1 НЕ винаги е равно на 2------------------------освен аргументите които си изброил има и нещо - Още по-важно !!!Самата Галя Димитрова, от Емпорики Банк индиректно говори СРЕЩУ ЧСИ-че се чакало повече от година ,че имало обжалвания и пр !!!НЕ може заинтересовано лице да говори срещу себе си - ОСВЕН АКО ???а Банките знаят неща,които простолюдието не знае.....-----------а и ти търпиш критика;)--------защо им палиш лампите на алчните *** - нека плащат хонорари , щом искат жилище без пари ...........и ти трябва да живееш добре , нали ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Икономиката супер, безработица , пълна лудница..... Конграчулейшън(казва Борисов)....."Първокласна порода стадо".....качествен материал, породата е супер! xaxaxaxaxaxaxaxaxa, няма такъв филм просто няма......,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
No 20
преди 12 години
Между другото това с живака не е ясно на кого повече вреди:на купувача или на този, който го слага?По 2 причини:- живака не е летлив и е опасен при поглъщане, което не е ясно как ще стане през стената /по отношение на купувача/;- потрошавайки апартамента си, умника и всички, които изповядват тезата, че покупката на имот през ЧСИ е МНОГО ЛОША РАБОТА - свалят цените на обявените за продажба имоти, т.като на търговете остава да се явяват само "отворени" купувачи с пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
lashov
преди 12 години
Вписване на сделка е едно, а да влезеш във владение на имот е друго ...... по принцип ....... защото може да си стискаш Нот актчето на твое име и да не влизаш във владение на имота година .... две! :)) А аз не разубеждавам никой да не участва по търгове ....... напротив ....... там може да се направи добра сделка .......... казвам какви са рисковете и заради тези рискове болшинството от хората бягат от ЧСИ-тата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
markov
преди 12 години
Направо си е авантюра купуване на такъв имот.Имам един не особено умен познат които заради необслужвам заем по тая схема му продадоха апартамента. Та тоя при изнасянето си след продажбата унищожи всичко което можа и накрая разправяше че е зазидал живак в стените за да имат здравословни поблеми новите собственици..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Jores
преди 12 години
Къде ги тези примери с забавата от по над година. Дори и да няма практика човек след запознаване с:ГПКГлава тридесет и девета.ЗАЩИТА СРЕЩУ ИЗПЪЛНЕНИЕТОРаздел I.Обжалване на действията на съдебния изпълнител.....Става ясно, че притесненията са безпочвени.Жалбата се гледа на една инстанция закрито заседание. Срок за решение един месец.Тежък случай приключва до шест месеца с всичките му забави.Наблюдавам от години този пазар и винаги, когато се изкарват "примери" - без реални примери се забавлявам неимоверно. Дайте сега един реален пример за забава с овладяване на имот с повече от година в София. Има съдебна практика така, че и документи не е проблем да се извадят в подкрепа на примера.Практиката показва, че обичайно от плащането на цената до приключване на цялата процедура времетраенето е не повече от три месеца.Има примери с вписани сделки в един специализиран сайт, лесно може да се види, кога е бил търга и кога е вписана сделка. 100 примера не са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
No 20
преди 12 години
Какво пък толкова му е страшното на такава сделка? Калкурираш си в наддавателната цена лихвите за 3 години, калкулираш си невъзможността да ползваш парите, които си дал за депозит за участие и ако ти излиза сметката - играеш. Ако играеш може да "спичелиш", ако не играеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
Много й беше смешно по време на презентацията, но на какво - не стана ясно.Основният проблем пак се оказва правосъдната ни система. Но какво са за "уважаемите" съдии няколко месеца или години? Та нали те са се окопали там и векуват, а ние да му мислим.В потвърждение на казаното могат да се преведат много примери.lashov - ако си изгледал видеото щеше да чуеш, че и тя казва срокове от 3 месеца до над 2 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
tenero
преди 12 години
Като цяло си е голяма авантюра, неделима част от авантюристичната ни действителност. Аз не съм юрист, но като чета наредбата, която би трябвало да регламентира процедурата за публична продан, ми изникват повече въпроси отколкото отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още