fallback

Алекси Андонов: Краят на света отново ще се отложи

Цените на акциите в момента отразяват сценарии от тип „края на света“, което е нереално, заяви инвеститорът в рамките на Клуб Investor.bg

16:41 | 18.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Алекси Андонов

Умерен оптимизъм относно цените на акциите през 2009 година изразиха Алекси Андонов и Владо Панев, които бяха лектори на срещата на Клуб Investor.bg, проведена на 16 декември. Според инвеститорите, въпреки, че реалният сектор тепърва предстои да бъде засегнат, има реална възможност борсата в България и международните пазари да регистрират повишения през 2009 и 2010.

Алекси Андонов е управител на унгарското инвестиционно дружество Витоша и член на Съвета на директорите на Инвестор.БГ. Владислав Панев е председател на Съвета на директорите на управляващото дружество Статус капитал.

Фондовите борси в повечето случаи изпреварват икономиката, коментираха лекторите и най-лошото вече е отразено в цените на компаниите. Според Алекси Андонов, цените на акциите, както в България, така и на международните пазари, отразяват сценарии от тип „края на света“ който няма да се случи.

Владо Панев заяви, че в момента цените на акциите не отразяват реалните икономически фундаменти, дори и след негативните изгледи за печалбите на компаниите заради кризата. Според него, ситуацията в момента е огледално противоположна на тази от октомври миналата година, когато големи институционални инвеститори купуваха акции, въпреки че цените бяха завишени спрямо фундамента. В сегашната ситуация, инвеститорите продават акции, дори и след като признават, че са подценени, коментира шефът на Статус Капитал АД.

Една от причините за очакваните повишения са, че Руската криза от края на 90-те , макар и регионална за разлика от сегашната, засегна пряко и по-силно фундаментите на българските и източноевропейските компании. Корекциите в цените на акциите тогава бяха съизмерими с тези сега, което, според лекторите, е сигнал, че може би акциите са вече подценени, тъй като, въпреки глобалния характер на сегашната криза, тя няма да повлияе толкова силно на българските (и съседните) пазари.

Въпреки умерения оптимизъм на двамата лектори, те не отрекоха възможността някои публични компании да фалират или да изпитат някакъв тип сериозни финансови затрудения.

Оптимистичната прогноза за българските акции през следващите две години ще се реализира, едва след като развитите пазари регистрират ръст. Основен проблем на нашия фондов пазар е липсата на истински "сини чипове“ които да привлекат големи инвеститори и това беше причината той да бъде сериозно надценен миналата година.

На въпрос от гостите на Клуб Investor.bg Алекси Андонов, отговори, че един от секторите, които имат потенциал да "издърпат" световната икономика напред, е „зелената енергия“. Инвестициите във възобновяеми източници на енергия имат голям потенциал за възвръщаемост и бяха силно застъпени в програмата на новия президент на САЩ Барак Обама, коментира Алекси Андонов.

Кризата на БФБ накара много от големите фондове да разпродадат както акции, така и облигации и това открива интересни възможности в купуването на дългови ценни книжа. Към момента някои корпоративни облигации на български публични компании може да се купят при доходност от около 20 на сто, което е в рязък контраст със сключването на сделки с американски държавни облигации при доходности близки до нула на сто (и дори в някои случаи отрицателни такива).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 07.09.22 г.
fallback