IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

Над 98% от сделките с имоти у нас се сключват в резултат на свободно договаряне, каза изп. директор на Кредит Център по време на Клуб Investor.bg

12:56 | 07.12.10 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>Тихомир Тошев. Снимка: Investor.bg</p>

Тихомир Тошев. Снимка: Investor.bg

Цената на един имот е тази цена, която при свободно договаряне между двете страни продавачът е готов да приеме, а купувачът – да плати.

Над 98% от сделките в България се случват в резултат на свободно договаряне и затова манипулирането на цените е „твърде невъзможно“.

Това каза Тихомир Тошев, партньор и изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране "КредитЦентър", по време на най-новото издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

Темата на събитието беше „Жилищни имоти - ще тръгнат ли цените трайно нагоре?“.

Това, което можем да кажем за пазара на имоти и тенденцията от последните шест месеца, което и националната статистика показа, е че цените на имотите се стабилизират около сегашните си нива. През последното тримесечие спадът за различните региони на страната е между 1 и 3%, посочи той.

Това беше последвано от значително подобряване на офертите за ипотечно кредитиране и появата на много нови продукти при ипотечното кредитиране.

Забелязва се стабилизиране на лихвените нива при евровите кредити при плаваща лихва около 7-7,5%, а при левовите – между 8 и 9%.

Фокусът при ипотечното кредитиране през тази и следващата година ще бъдат купувачите, които имат нужда от жилище.

Банките и кредитните консултанти не са тези, които ще убедят купувачите непременно да изтеглят кредит. Тяхната цел е да ги консултират относно типа кредит, месечните вноски и други параметри на финансирането, съобразени с конкретния купувач, коментира Тошев.

Още от Клуб Investor.bg:

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
pederator
преди 13 години
"Цената на един имот е тази цена, която при свободно договаряне между двете страни продавачът е готов да приеме, а купувачът да плати.Над 98% от сделките в България се случват в резултат на свободно договаряне и затова манипулирането на цените е твърде невъзможно."Грешка. При телевизионни изяви от рода "дойде дъното" става дума точно за опит за манипулиране на преценката на купувача.Я господина да сподели каква е цената на един имот когато продавача иска 100 000 а купувача е готов да плати 70 000? Това е реалния казус в България в момента - и всякакви телевизионни шоута в които се появяват подставени лица да обясняват как цената 100 000 е твърде малко и надолу няма накъде - са просто опит за манипулация (а не анализ - както се опитват да ги пробутат).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още