fallback

Защо инвеститорите в оръжейни производители обичат Обама

Акциите на Smith & Wesson, Sturm Ruger и Сие поскъпват значително, откакто той влезе в Белия дом

16:45 | 06.01.16 г. 10
Автор - снимка
Създател

Дори без да иска, американският президент Барак Обама допринася за това акциите на производителите на оръжия в САЩ постоянно да поскъпват. Винаги, когато той настоява за по-строги закони в областта, се случват две неща – оръжейното лоби се разярява, а книжата на производителите на оръжия поскъпват, пише в свой анализ германската икономическа телевизия N-TV.

Така се случи и през тази седмица. В понеделник Белият дом обяви, че Обама планира по-строг контрол над огнестрелните оръжия. Във вторник президентът стана конкретен и обяви в емоционална реч, че купувачите и продавачите на оръжия ще подлежат в бъдеще на по-сериозен контрол.

„Оръжейното лоби може и да държи Конгреса за заложник, но те не могат да държат и Америка за заложник“, каза той. „Всяка година у нас загиват над 30 хиляди души от огнестрелно оръжие“, посочи Обама

По официални данни за последните десет години от огнестрелно оръжие в САЩ са загинали над 100 хиляди души, но републиканското мнозинство в Конгреса, намиращо се под натиска на влиятелното оръжейно лоби, отказва да приеме цялостно законодателство за ограничаване търговията с оръжия.

Поради това преобладаващата част от мерките на Обама ще бъдат осъществени чрез президентски укази. Републиканците обвиниха президента, че опитва да заобиколи Конгреса при решаването на важен вътрешнополитически проблем. Обама заяви, че ще продължи да търси съдействието на Конгреса за затягане на контрола над огнестрелните оръжия, но няма намерение да чака и ще действа самостоятелно.

Почти едновременно с речта на държавния глава и курсовете на акциите на производителите поеха стремително нагоре. В понеделник книжата на Smith & Wesson поскъпнаха с почти 6%, а във вторник – с още 11%. Акциите на Sturm Ruger отчетоха за двата дни общ ръст от десет на сто. А книжата на производителя на муниции Olin, към който принадлежи и производителят на оръжия Winchester, добавиха 1,5 на сто към стойността си.

За миналата година Sturm Ruger добави 75% към пазарната си капитализация, а Smith & Wesson – около 130 на сто. Откакто през ноември 2008 г. Обама бе избран за президент, акциите на Smith & Wesson увеличиха осемкратно цената си. 

Търговците обясняват тази тенденция преди всичко така – преди достъпът до оръжията да стане по-труден, хората се запасяват. Данните за продажбите се грижат и за ръст на цените на акциите. Но и заплашващите по-строги закони не са единствената причина за ръст на продажбите. Анализаторите обръщат внимание на още един факт – след трагедия с престрелка много американци си купуват оръжия, за да може да се отбраняват в бъдеще.

Според американската здравна служба CDC през 2013 г. в страната от употреба на огнестрелно оръжие са починали над 33 600 души. В тази статистика влизат и почти 21 200 самоубийства. Колко оръжия в момента са в употреба в САЩ е трудно да се изчисли. Според публикувана през 2012 г. статистика на Конгреса през 2009 г. в страната е имало около 310 млн. огнестрелни оръжия – почти колкото са и жителите. Напълно възможно е броят на оръжията междувременно да надминава броя на жителите.

Забележките на Обама разбираемо не срещат ентусиазъм сред републиканците и у Джеб Буш, който се опитва да спечели номинацията им за президентските избори. Буш обяви, че веднага щом стане президент, ще обезсили указите на предшественика си. Сенаторът от Тексас Тед Круз написа в Twitter, че ще се бори докрай срещу плановете на Обама.

Ако наистина републиканец влезе в Белия дом, то оръжейното лоби може да празнува. Но пък това може би ще значи и край за възхода на акциите в сектора.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
fallback