fallback

Акциите в световен мащаб вече струват 70 трлн. долара

От началото на годината те са поскъпнали с 5,2 трилиона долара

15:59 | 13.04.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Стойността на акциите в световен мащаб е рекордно висока, като те струват 70 трилиона долара, посочва Марк Бартън от Bloomberg, цитиран от телевизия Bulgaria On Air. В края на миналата седмица акциите прескочиха поредна граница, като пазарната им капитализация по света достигна 70 трилиона долара на 10 април 2015 г. Само от началото на годината поскъпването е в размер на 5,2 трилиона долара, докато централните банки продължават да увеличават ликвидността във финансовата система.

За последните 12 години акциите бяха най-евтини на 9 март 2009, когато стойността им в световен мащаб падна до 25,5 трилиона долара. Тогава те загубиха около 37 трилиона от стойността си за година и половина. От 2009 г. насам обаче, подкрепяни от действията на централните банки по света, акциите поскъпнаха с 45 трилиона долара.

14 от общо 47 национални бенчмарк индекси достигнаха рекордно високи стойности през 2015 г. до момента. Сред тях са индексите в Китай, Дания, Португалия, Германия и Италия.

Дали поскъпването на акциите ще продължи? MSCI All Country индексът, обхващащ развити и развиващи се пазари, се търгува при отношение цена / прогнозирана печалба от 16,1, което е най-високата стойност от 2009 насам. Все пак, имайки предвид рекордно ниските доходности по облигациите в Европа, САЩ и Япония, инвеститорите започват да предпочитат акциите като източник на възвращаемост, което може да означава, че пазарната капитализация на пазарите на акции по света може да се увеличи още.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 10.09.22 г.
fallback