fallback

Доходността на държавните облигации по света спадна до рекордни нива

Индексът на Bank of America има доходност от 1,24% - най-ниското ниво от 1996 г.

11:51 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Доходността на държавните ценни книжа по света продължи спада си. Рекордният спад при заплатите в САЩ накара трейдърите да намалят залозите си за повишаване на основния лихвен процент от Федералният резерв на САЩ (Фед), пише Bloomberg.

Облигациите в Global Broad Market Sovereign Plus Index на Bank of America Merrill Lynch имат ефективна доходност от 1,24%, което е най-ниското ниво, откакто започват да се събират данни през 1996 г. Доходността по десетгодишните облигации на САЩ остана под 2% след като миналата седмица спадна за пръв път под това ниво заради падащите нива на петрола, които намалиха очакванията за инфлацията.

„Ръстът на заплатите в САЩ не е добър“, заявява Кевин Чен, трейдър на облигации в Capital Securities Corp в Тайпей. „Те ще продължат да навлизат в негативна територия. Лихвите продължават да спадат. Тенденцията е доста силна“.

Доходността от 10-годишните щатски облигации се промени леко до 1,95% към 07:04 лондонско време, показват данни на Bloomberg. 

Облигациите на американското правителство са донесли 1,3% през януари след 6,2% през 2014 г., показват данни на индекса U.S. Trеasury Bond на Bloomberg.

САЩ ще продадат 24 млрд. долара от тригодишни книжа в понеделник, 21 млрд. долара от десетгодишни книжа във вторник и 13 млрд. 30-годишни на 14 януари.

Има 48% шанс Фед да повиши основния лихвен процент с поне 0,5 процентни пункта до септември, показват събрани от Bloomberg данни за фючърсите. Възможността беше 57% преди да бъде публикуван месечният доклад за заплатите на Министерството на труда на 9 януари, който показа, че почасовото заплащане на работниците неочаквано е спаднало с 0,2% миналия месец.

Потребителските цени спаднаха с 0,4% през декември спрямо предишния месец. През ноември те спаднаха с 0,3%, показват събрани от Blooomberg данни. Спрямо година по-рано инфлацията се е забавила до 0,7% спрямо 1,3%, показа друго проучване на Bloomberg.

Цената на суровия петрол спадна под 50 долара за барел миналата седмица за пръв път от 2009 г. Една от причините за спада е решението на страните от ОПЕК (Организация на страните износителки на петрол), които заявиха, че няма да намалят добива, за да повишат цените.

Очаква се президентът на Европейската централна банка Марио Драги да обяви мащабна акция за изкупуване на облигации при следващата среща за политиката на банката на 22 януари, заяви за Bloomberg председателят на UBS AG Аксел Вебер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 10.09.22 г.
fallback