fallback

S&P понижи кредитния рейтинг на Венецуела

Причините са политическата нестабилност и неяснотите относно курса на икономическата политика

18:01 | 18.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Ройтерс

В понеделник рейтинговата агенция Standart & Poor's понижи рейтинга на държавния дълг на Венецуела заради съмненията дали новият президент Николас Мадуро ще се успее да се справи с усложнената икономическа и политическа обстановка.

Рейтинговата агенция посочи заплахата, която носи политическата нестабилност, и вътрешните сътресения в администрацията относно курса на икономическата политика като двете основни причини за понижаване на дългосрочния кредитен рейтинг на Венецуела от В+ до В.

Решението си агенцията оповести малко след срещата на Николас Мадуро с Папата. На нея президентът на Венецуела направи опит да закрепи имиджа на страната си сред международната общност, след като победата му на изборите в средата на април тази година предизвика широки реакции.

„Растящата политическа несигурност застрашава постигането на икономическите цели и може да подкопае доверието у сегашното управление“, каза Себастиян Бриоцо, анализатор от S&P. Той подчерта, че проблемите в икономиката трябва да бъдат решени в най-скоро време. В момента страната е изпаднала в стагфлация, а над икономика е надвиснала заплаха от хиперинфлация.

За първото тримесечие на 2013 г. икономическият растеж на Венецуела спадна значително до 0,7%, в сравнение с ръст от 5,9% за същия период на миналата година. Годишната инфлация се увеличи до 32,5%, като през май цените на стоките регистрират най-голямото си месечно повишение досега. Инфлацията през май е 6,1%, а от началото на годината нейното ниво е 19,4% - почти колкото инфлацията от 20,1% за 2012 г.

S&P изрази загриженост относно състоянието на петролната компания PDVSA, чиито проблеми предизвикаха рязък спад в производството на петрол и колебания в цената му.

Бриоцо се опасява, че неувереният Мадуро може би ще провежда не толкова прагматични политики, което ще влоши още повече политическата нестабилност и състоянието на икономиката.

„Дори ако правителството предприеме коригиращи мерки, то може да не е в състояние да ги приложи ефективно заради несигурната политическа обстановка ", добави той в заключение и предупреди, че могат да последват нови понижения на кредитния рейтинг на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 12.09.22 г.
fallback