fallback

Петролът изкачи 9-месечен връх, докато напрежението около Сирия се повишава

Цената на лекия суров петрол в САЩ се повиши с над 1 долар, а на сорта "Брент" - с около 1,50 долара, след като САЩ одобриха доставка на оръжия за бунтовниците

21:48 | 14.06.13 г. 2

Цената на американския достигна най-високото си ниво от септември, докато напрежението между САЩ и Сирия нараства, съобщи CNBC.

Цената на лекия суров петрол се повиши с повече от долар до сесиен връх от 98,25 долара за барел – ниво, което не е достигано от 17 септември 2012 г. Фючърсите за сорта „Брент“ се сключват при около 1,50 долара по-високи стойности, като достигнаха връх за сесията при 106,64 долара за барел, като това е най-високото ниво от над 2 месеца.

Цената на петрола се движеше в тесни граници в продължение на повече от месец до вчера, когато бе съобщено, че президентът на САЩ Барак Обама за пръв път е одобрил доставка на американски оръжия за сирийските бунтовници. От Белия дом обявиха, че разполагат с доказателство, че сирийското правителство използва химически оръжия срещу бунтовниците.

„Цената на петрола тръгна нагоре при отварянето, придружена от сериозен скок в обемите“, заяви Адисън Армстронг, директор за пазарните проучвания в Tradition Energy. „САЩ предлагат да въоръжат сирийските бунтовници, да ги обучават в Йордания и да въведат забранена за полети зона в сирийското въздушно пространство, а това води до сериозно повишаване на напрежението в Близкия Изток“, добави той.

Въпреки че Сирия не е сред големите производители на петрол, трейдърите са притеснени за реакцията на Русия и Иран, както и за възможността конфликтът да се разпространи в близкоизточния регион.

„По един или друг начин сирийският конфликт ескалира. Тя не само се превръща в американско-руска война с използване на трети страни като оръдия, но и в американско-иранска война от същия тип и никой не знае как ще приключи всичко това“, заяви анализаторът на енергийния сектор Оливър Джейкъб от Petromatrix.

Докато геополитиката се завръща като ключов фактор за движението на цената на петрола, проблемите на предлагането излизат на преден план. Експлозия на платформа в Северно море също може да е допринесла за цената на сорта „Брент“, смята Джон Килдъф от Again Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 09.09.22 г.
fallback