fallback

Европейските борси губят инерция

Сред победителите днес са банковите акции след решението на Базелския комитет да даде още 4 години за изграждането на парични буфери

19:52 | 07.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След значителните печалби от предходната седмица в понеделник индексът на германските сини чипове пое дъх и отчете предимно загуби. Повечето технологични акции обаче затвориха на положителна територия.

Водещият германски индекс Dax приключи сесията на по-ниско с 0,56% ниво до 7732,66 пункта. В предходната седмица основният индекс отчете увеличение  с повече от два процента. Подиндексът MDAX загуби 0,31% в понеделник до 12 206,26 пункта. Технологичният TecDax се повиши с 0,51% до 859,61 пункта.

Местния фондов пазар се доминираше днес преди всичко от допълнителна предпазливост и сдържаност на актьорите, заяви дилърът Грегъри Кун от Broker IG. Допълнителна тежест следобед дойде от слабото начало на американските фондови борси. " Dax се консолидира, макар и на по-високо ниво", каза Кун. От икономическа гледна точка в понеделник нямаше нито една потенциална възможност за импулси.

Euro Stoxx 50 приключи сесията си със спад от 0,51% до 2695,56 пункта, след като основният индекс на еврозоната спечелили през предходната седмица в първите три търговски дни на тази година почти три процента. В Париж CAC 40 падна с 0,68 на сто до 3 704,64 пункта, а във Великобритания FTSE 100 отчете спад от 0,41%, за да започне седмицата на 6064,58 пункта.

Европейският банков индекс нарасна междувременно до половингодишен връх с 2,2% до 173,67 пункта. Базелската комисия за банков надзор даде на банките допълнително време от четири години за попълване на техните ликвидни буфери. "Този ход дава на бранша малко пространство", заяви Коен Де, икономист от KBC.

Според промените банките ще създават паричните буфери постепенно, като крайният срок се удължава до 2019 г. и ще могат да ползват акции, ценни книжа, обезпечени с ипотеки, както и корпоративни облигации, но със занижена стойност.

В сектора сред фаворитите се нареждат френската Credit Agricole, германската  Deutsche Bank, италианската Unicredit и британската Barclays с печалби от 3,3 до 3,8%. С цена на  акцията от 36,44 евро Deutsche Bank се качи на деветмесечен връх. Акциите на Commerzbank добавиха над четири процента към стойността си.

В светлината на прожекторите освен банките попадна и Daimler. „Неотдавна източник, разполагащ с вътрешна информация, потвърди, че Китайската инвестиционна корпорация (China Investment Corporation) се готви да купи между 4 и 10 процента от акциите на Daimler," информира днес на сайта си китайският официален вестник "Женмин жибао". Нито CIC, нито Daimler China са коментирали темата.  CIC е създаден с цел да инвестира част от китайските валутни резерви, възлизащи на 3 трлн. долара. По-ранните му инвестиции се ограничаваха до миноритарни дялове в големи компании, за да се избегне предизвикването на политическо противопоставяне, но фондът направи големи преки инвестиции, отбелязва AFP. Запознат източник заяви пред Ройтерс, че в материала няма истина. Акциите на Daimler скочиха въпреки това с почти един процент.

Сред най-големите губещи на Dax бе RWE със спад от 3 на сто. Акциите на Eon отчетоха спад от 1,69 на сто. Анализатор на Deutsche Bank заяви, че все още има рискове за развитието на печалбата на доставчика в Средна и Северна Европа. Листнатите на подиндекса SDax акции на Air Berlin паднаха с 1,3 на сто до 1,53 евро. Директорът на компанията Хелмут Медорн изненадващо подаде оставка. Според някои данни наследникът му ще се казва Волфганг Прок-Шауер, които до момента отговаря в компанията за планирането на новите маршрути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
fallback