fallback

Бил Грос: Купуваме същото като Фед и ЕЦБ

Ако САЩ не се захванат с високите нива на дълга, това може да забави реалния икономически растеж в бъдеще, посочва главният съизпълнителен директор на Pimco

23:12 | 26.09.12 г. 4

Най-големият фонд за търговия с облигации в света Pimco разпродава част от вложенията си в американски държавни ценни книжа и влага средствата в онова, което планират да купуват най-големите централни банки в света, заяви неговият основател и главен съизпълнителен директор Бил Грос пред CNBC.

През август Грос определи доходността от 1,5% по еталонните 10-годишни американски държавни облигации като достигане на дъното. По думите му обаче „трудно е да се разбере докога Фед и останалите централни банки ще продължат да наливат стотици милиарди долари“.

След като намали вложенията си в американски държавни облигации, Грос започва да върви пред Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка.

„Продължаваме да преценяваме какво купува Фед“, посочи Грос. „Те обявиха, че ще купуват ипотечни облигации до края на света. Да притежаваш такива облигации, въпреки че са надценени, е ход, който ще се изплати“, убеден е той.

Pimco търси начин за изпреварващи действия и спрямо закупуването на испански и италиански облигации от ЕЦБ. „Те казаха, че възнамеряват да купуват испански и италиански облигации с матуритет между 1 и 3 години, ако посочените страни подадат молба за помощ“, подчерта Грос.

Макар че вълненията по улиците в Испания и Гърция са тревожни, той очаква, че през следващите 2 до 4 седмици ЕЦБ ще започне да купува испански облигации, „така че вие също бихте искали да ги купите, преди те да го направят“, обяснява той.

Грос изтъкна също, че САЩ трябва да се захванат с високия си структурен дефицит. „САЩ се оказаха набутани в ъгъла по отношение на високите нива на дълга и това може да забави реалния икономически растеж в бъдеще“, предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
fallback