fallback

През тази година Гърция е по-добра инвестиция от Китай

Основният индекс на гръцкия фондов пазар е спечелил 11,65% от 1 януари при ръст от 11,20% за френския CAC 40 и загуба от 7,61% за китайския Shanghai Composite

22:43 | 26.09.12 г.

Гърция може и да е обхваната от пламъците на народното недоволство, но фондовият ѝ пазар се справя доста добре. На практика тазгодишните печалби изпреварват тези в много от по-силните във финансовото отношение държави, особено Китай, се посочва в анализ на CNBC.

Макар че битката на Гърция да се пребори с бюджетния си дефицит, да си осигури спасителна помощ и да осъществи мерки на строги икономии размътва световните пазари от началото на дълговата криза в еврозоната, нейният основен индекс на фондовия пазар се очаква да приключи 2012 г. дълбоко в положителната територия.

Athens Composite е нараснал с 11,65% от началото на годината до днес, а сравнението с основни идекси на страни от „ядрото“ на еврозоната като например френския CAC 40, спечелил до момента 11,20%, е определено в полза на гръцкия бенчмарк.

Със силното си представяне той диша във врата на  S&P 500 и дори изпреварва Dow Jones. То обаче изглежда направо размазващо при сравнение с основния китайски индекс Shanghai SE Composite, който от началото на годината е отстъпил със 7,61%.

Дали това е рядък пример, че фондовите индекси на отразяват реално икономическите фундаменти? Анализатори твърдят, че не е така.

„Има съвсем малко примери, при които е налице голямо отклонение между ръста на брутния вътрешен продукт на една страна и представянето на фондовия ѝ пазар“, посочва Ейдриън Фостър, ръководител на отдела за проучвания на финансовите пазари в Rabobank. „Само погледнете Китай през периода 2007-2008 г.: тогава ръстът бе над 10% годишно, а Shanghai SE Composite падна от над 6 000 пункта до около 2 000“, подчертава той.

Настоящ пример за основен борсов индекс, представящ се по-слабо от икономиката на страната като цяло, е Индонезия, отбеляза Фостър.

Въпреки забавянето в азиатско-тихоокеанския регион, Индонезия процъфтява, а икономиката ѝ се е разширила с впечатляващите 6,4% през второто тримесечие. Същевременно основният индонезийски бенчмарк Jakarta Composite е напреднал с порядъчните, но не и изключителните 10% от началото на годината.

В допълнение силното представяне на Athens Composite е следствие и от рекордното дъно, достигнато през юни 2011 г., когато той падна под 500 пункта, преди да бъде съгласуван вторият спасителен финансов пакет за страната. Впоследствие индексът оставаше до голяма степен на положителна територия.

Днес Athens Composite се повиши с 0,38% въпреки подновяването на бурните протести срещу мерките за строги икономии в гръцката столица, докато всички останали европейски индекси затвориха при сериозни загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
fallback