fallback

Английският финансов регулатор наложи рекордна индивидуална глоба

Холандският фонд мениджър Михил Фисър ще трябва да плати 2 млн. паунда заради пазарни манипулации

16:43 | 18.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

В началото на тази седмица английският финансов регулатор (FSA - Financial Services Authority) наложи най-голямата индивидуална глоба в историята си, санкционирайки с 2 млн. паунда (3,3 млн. долара) холандския фонд мениджър Михил Фисър за пазарна манипулация и други нарушения.

Фисър, който преди е заемал висши позиции в ABN Amro Asset management, е бил главен изпълнителен директор на основаната от него през 2002 Mercurius Capital Management, регистрирана на Каймановите острови.

Той е ръководил Mercurius International Fund с активи за 35 млн. евро (50 млн. долара), който е следвал инерционни и събитийни стратегии. Главният финансов директор на компанията Олуволе Фагбулу пък е бил глобен 100 хил. паунда, че не е осъществил необходимия надзор, пише CNBC.

До лятото на 2006 фондът не се представя добре. През март същата година Mercurius инвестира 3 млн. паунда в непубличната компания за петролни проучвания NT Energy, което според независимия трибунал, разследвал случая, е довело до бързо влошаване на резултатите на фонда.

Портфейлът на Mercurius е имал ограничение да инвестира не повече от 30% в дадена емисия, с изключение на ДЦК. През следващите 10 месеца компанията на Фисър продължава да купува акции на NT Energy и техният дял във фонда достига 44% през февруари 2007. През 2006 един от инвеститорите в Mercurius – германската банка Sal Oppenheim, е запитала писмено фонда дали има някакви други изключения по отношение на ограничението за до 30% в конкретна инвестиция. Фисър отговаря отрицателно. Между ноември и декември 2006 Sal Oppenheim инвестира близо 825 хил. евро във фонда. В нито един момент, според трубинала, Фисър или Фагбулу не са информирали инвеститорите, че условията на това писмо са били нарушени. FSA подозира, че фондът умишлено е прикрил намеренията си за покупка, за да си осигури капитал от немската банка. На 24 януари 2007 главният брокер на Mercurius - BNP Paribas, уведомява фонда, че прекратява бизнеса си с него, поставяйки го незабавно във финансова криза. Липсата на брокера означава, че фондът не може да търгува на марджин. Имайки предвид липсата на капитал и лошото представяне, Mercurius все повече е разчитал на този вид търговия, предполага FSA. Според регулатора, за да разреши ликвидната си криза, докато търси нов брокер, фондът е предприел две фалшиви транзакции, които са представлявали прикрити обезпечени заеми при „космически“ лихви. Положението на Mercurius се влошава. През март 2007 фондът намира нов брокер - Citi Prime Services (част от Citigroup), който обаче след шест месеца също преустановява отношения с фонда.

Инвестицията в NT Energy е била свързана с очаквано публично предлагане през септември 2006, но компанията го отлага, като се насочва към други канали на финансиране. Въпреки това Фисър продължава да инвестира в компанията (първо директно, а после и косвено чрез публичната Sandhaven, която има дял в NT Energy). През лятото на 2007, според FSA, Фисър и Фагбулу решават да завишат изкуствено акциите първо на Sandhaven, а после и на друг холдинг - Private Trading Systems, за да надуят падащата нетна стойност на активите (NAV – Net Asset Value) на своя фонд.

В последните дни на май и юни, когато се оценяват месечните NAV, двамата въвеждат поредица от малки оферти клупува за акциите на Sandhaven, „умишлено поставени доста над пазарната цена, с цел да я повишат“, констатира FSA. И в двата дни тактиката сработва. През май Фагбулу прави поръчките чрез Winterflood Securities, а Фисър – чрез холандския брокер Amstel Securities.

Чрез операциите Mercurius успява да реализира брутна месечна доходност от над 5% през май и 3,4% през юни. Без манипулациите, според FSA, фондът е щял да отчете загуби.

През септември същата година Фисър прави нов опит по същата схема да вдигне изкуствено NAV на фонда. Предполага се, че през същия месец той е опитал да вдигне цената и на Private Trading Systems, но без успех. Разговори на Фисър с неговия брокер издават, че той се е интересувал единствено от цената на затваряне на съответните акции. През втората половина на 2007 фондът е опитал няколко други стратегии за вдигане на стойността на нетните си активи, но се срива през януари 2008.

През цялото време Фисър е криел от останалите директори във фонда и от инвеститорите какво се случва, дори и оттеглянето на основния брокер на компанията. Фисър не се е явил пред трибунала, като не е съгласен с някои от твърденията му и обжалва решението. Той е заявил на съда, че е болен и се е завърнал в Холандия. На него и на Фагбулу е забранен достъпът до регулирани финансови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
fallback