fallback

Системно важните банки са изправени пред нови такси

Най-засегнати се очаква да бъдат големите европейските и американските банки с глобални операции

12:21 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големите световни банки вероятно ще бъдат засегнати от допълнителни такси, са заявили пред Financial Times членове на международни регулаторни органи. Таксите ще зависят от размера на финансовата институция, до каква степен тя е обвързана с другите банки и дали може лесно да бъде заменена по време на криза. Предложенията са добра новина за огромните, но фокусирани върху вътрешните си пазари, китайски и японски банки, както и за второразредните европейски и американски кредитни институции. През тази година се очаква финансовите регулатори и централните банки на най-големите икономики, в рамките на Финансовия борд за стабилност, да решат кои финансови институции са системно важни и колко допълнителен капитал ще им е нужен, за да могат да устоят на непредвидени загуби. Трима участници в процеса са споделили пред FT, че около идеята за пропорционални такси се оформя солидна група, макар че няколко страни все още се надяват на единна такса за всички.

Банките се опасяват, че евентуална висока единна такса ще намали рязко печалбите им и може да засегне кредитния процес и иновациите.

Таксите за системно важните институции, са в допълнение към глобалните капиталови изисквания към банките, установени през миналата година от Базелския комитет за банков надзор.

Понастоящем се смята, че тези такси ще имат между три и шест нива. Очаква се европейските и американските банки да бъдат изправени пред по-големи такси заради глобалния си обхват и комплексните структури, докато китайските и японските ще срещнат по-скромни изисквания. Формата, под която ще се проявят таксите върху системно важните институции все още не е определена. Макар че собственият капитал се смята за най-сигурен, Финансовият борд за стабилност може да позволи на тези институции по-голям размер на конвертируемия (в случай на криза) в акции дълг.

От HSBC обявиха в сряда, че очакват таксите за системно важните институции да бъдат между 2,5% и 3,5% от активите им след отчитане на риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 06.09.22 г.
fallback