fallback

Призовават собственици на земеделска земя да избягват дългосрочни договори

Собствениците с наемни или арендни договори за 4 и повече години са длъжни да продават първо на арендатора, като не е лесно да докажат, че са получи отказ от него

15:55 | 04.06.10 г. 14

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) отправя предупреждение към всички собственици на земеделска земя да се въздържат от сключването на дългосрочни наемни и арендни договори, се казва в прессъобщение на асоциацията.

Апелът е във връзка с вчерашното решение на Парламентарната комисия по земеделие и гори към 41-во НС за връщането на чл. 4а в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ).

Безспорно предлаганите изменения в ЗСПЗЗ ограничават правото на собственост и свободата на договаряне, признати и гарантирани от законите и Конституцията на България, заявяват от асоицацията. Чл. 4а от Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ предвижда задължение за собственика ако иска да продаде земята си, първо да я предложи на арендатора, с който има договор за наем или аренда за повече от четири години. Само в случай че той откаже, може да се търси купувач на свободния пазар.

Собственикът е лишен от възможността за свободен избор на страната, с която да договоря, посочват от асоциацията. Същевременно задължението за отправяне на предложение до ползвателите за закупуване на земеделската земя е свързано и със задължението за изчакване на отговор от тяхна страна в продължение на 30 дни. Отделно от това остават усилията и разходите, свързани с намирането на ползвателя и снабдяване с документи, които да удостоверят отказа от закупуване.

Само с въздържането от дългосрочни договори собствениците на земя могат да защитят правата си, коментират още от асоциацията.

В България има над 8 млн. собственици на земеделски земи и като важен субект в системата на българското земеделие БАСЗЗ е длъжна да защити техните права и интереси, които изменението на закона внесения категорично нарушава, пише в съобщението.

Свързани компании:

Агроенерджи АДСИЦ(AGRE)

Агро Финанс АД(AGF)

Агроенерджи Инвест АДСИЦ(AGI)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
fallback