fallback

Акция на седмицата – Софарма

Търговията с дружеството съставляваше повече от половината от оборота на пазара на акции през седмицата

08:31 | 22.05.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Книжата на Софарма бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Това бе позицията с най-голям оборот през седмицата сред дружествата на борсата. Бяха прехвърлени 2,425 млн. акции на обща стойност 9,472 млн. лв. - повече от половината от оборота на пазара на акции.

Изтъргуваните акции представляват 1,84% от капитала на дружеството, като по-голямата част от оборота бе реализиран по време на сутрешната търговия във вторник, когато 1,6% от капитала на Софарма смени собственика си.

Книжата на фармацевтичната компания  приключиха седмичната търговия на БФБ на цена от 3,75 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 495 млн. лв. – най-голямата сред всички дружествата, участващи в индексите на БФБ.

През изминалата седмица акциите на фармацевтичната компания загубиха 6,1%. От началото на годината те са поевтинели с 5,7%, а за последната година отбелязват ръст от 34%.

Софарма реализира 37% ръст в продажбите през март на годишна база, като увеличението на продажбите за вътрешен пазар бе с 2%, а това за износ - с 83%.

За цялото първо тримесечие на 2010 Софарма реализира 18% повишение на приходите от продажби и 35% ръст в нетната печалба.

През април компанията регистрира първото оригинално българско лекарство в страна от Западна Европа, регистрира нов продукт за високо кръвно и откри лаборатории за 1 млн. евро.

В началото на май дружеството обяви, че ще гласува за обратно изкупуване на до 3% от акциите си на цени между 3,5 и 5,5 лв. за акция. 

Ценовите коефициенти на акциите на Софарма са както следва:  

Ценови коефициенти 
P/E 10,79
P/B 1,88
P/S 0,95

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 27.08.22 г.
fallback